Leefbaar Rotterdam heeft in 2024 zeker niet stilgezeten. We zijn trots op de behaalde resultaten, hieronder lichten we enkele hoogtepunten van het afgelopen jaar uit.

Aanpak schimmelwoningen

Bij ons meldpunt kwamen honderden meldingen over woningen met schimmelproblemen binnen, waarbij 80% van de meldingen kwam van huurders huurde bij woningcorporaties. Op initiatief van Leefbaar komen er een Woning APK en andere middelen, om foute verhuurders aan te pakken!

Lees meer over de strijd tegen schimmelwoningen →

Eerste voorrangsregelingen voor woningen

Met ons initiatiefvoorstel ‘Rotterdammers Eerst’ willen wij een voorrangsregeling voor wijk- en dorpsbewoners op sociale huurwoningen. Dankzij Leefbaar wordt de regeling nu al toegepast in de dorpen en diverse wijken. En komend voorjaar wordt gestreden voor verdere uitbreiding!

Lees meer over de voorrangsregeling →

Fors investeren in veiligheid

Met Leefbaar in het stadsbestuur wordt er fors meer geïnvesteerd in veiligheid. Waar het vorige college veiligheid niet als prioriteit zag, doet ons college dat wel! Er wordt zelfs een derde meer geïnvesteerd in veiligheid. Rotterdammers verdienen het om veilig te zijn. Thuis en op straat. Bij de begroting 2025 is er dan ook niet bezuinigd op veiligheid.

Lees meer over de begroting 2025 →

Extra geld voor veiligheid in OV & actieplan

Leefbaar vindt een veilig openbaar vervoer erg belangrijk. Het stadsbestuur met Leefbaar draaide daarom de bezuinigingen van het vorige college terug, daarnaast regelde Leefbaar vanuit de gemeenteraad dat er dit jaar en komende jaren nog eens 1,5 miljoen euro wordt geïnvesteerd in OV-BOA’s.

Ondanks de forse investeringen, zijn er nog extra stappen nodig voor een veiliger Rotterdams openbaar vervoer. Samen met Rotterdammers heeft Leefbaar een actieplan opgesteld. Het plan met maatregelen wordt binnenkort in de gemeenteraad behandeld.

Lees meer over het actieplan →

Streng Rotterdams asielquotum

Met Leefbaar in het stadsbestuur zetten we niet de poorten wagenwijd open voor de opvang van asielzoekers. Rotterdam heeft het strengste asielbeleid van ons land en daar zijn wij trots op. Telefoontjes van wanhopige staatssecretarissen en ministers werden dan ook met een ‘Nee’ beantwoord.

Lees meer over het strenge asielbeleid →

Geen Rotterdamse bijdrage voor illegalenopvang

Eerder zorgde Leefbaar er al voor dat het aantal plekken in de illegalenopvang van 70 naar 45 ging én werd afgesproken dat de gemeente er zelf geen geld in zou stoppen. Het Rijk betaalde de kosten, maar gaat hiermee stoppen. Door onze afspraken stopt Rotterdam geen eigen geld in de illegalenopvang, in tegenstelling tot andere grote steden.

Lees de column van fractievoorzitter Simon Ceulemans →

Pauzeknop voor aardgasvrij

Leefbaar is geen voorstander van de dure aanleg van warmtenetten, in het coalitieakkoord is daarom ook afgesproken dat nieuwe projecten niet door de gemeente worden betaald. Toen bleek dat de kosten voor gebruikers veel hoger werden, is op onze vraag de pauzeknop ingedrukt.

Lees meer over de pauzeknop voor aardgasvrij →

Gemeentelijke lasten niet omhoog

Door te weinig financiering vanuit het Rijk kampt de gemeente met tekorten. Met Leefbaar in het stadsbestuur wordt de rekening niet bij de Rotterdammer neergelegd, de gemeentelijke belastingen worden niet extra verhoogd. De gemeente lost het tekort zelf op!

Lees meer over het niet extra verhogen van belastingen →

Meer wijk- en zorgrestaurants open

Waar het vorige linkse stadsbestuur de wijk- en zorgrestaurants wegbezuinigde, liet het stadsbestuur met Leefbaar deze sinds 2022 terugkeren. Er zijn inmiddels tientallen wijk- en zorgrestaurants verspreid over de hele gemeente en komend jaar komen er nog meer locaties bij.

Lees meer & bekijk een bezoek van wethouder Ronald Buijt en raadslid Caroline Aafjes-van Aalst→

Aanpak daklozenoverlast

Als grote stad heeft Rotterdam te maken met daklozenoverlast, maar dat betekent niet dat Rotterdammers daar ‘mee moeten (leren) leven’. Leefbaar-wethouder Ronald Buijt lanceerde een aanpak met meerdere maatregelen. Hard met een hart, zoals van Leefbaar verwacht mag worden.

Lees meer over de aanpak →

Behoud Hoeks recreatieoord

Recreatieoord Hoek van Holland verkopen aan de hoogste bieder? Absoluut niet. Leefbaar heeft zich de afgelopen jaren hard ingezet om verkoop te voorkomen, met succes! Dit jaar is het recreatieoord overgedragen aan de recreanten, waardoor het 100-jarige park blijft behouden.

Lees meer over de strijd voor het behoud →

Vrijwilligers UVV waarderen

De vrijwilligers van de Unie Van Vrijwilligers leveren een groot en waardevol werk in onze stad. Vanwege keuzes door te weinig financiering vanuit het Rijk zou de subsidie wegvallen. Niet iedere keuze is de juiste, dus heeft Leefbaar ervoor gezorgd dat de subsidie in 2025 gewaarborgd is.

Lees meer over de redding van de UVV →

Gemeente terug in de wijken

De gemeente dichtbij de inwoners, dat is onze inzet! Ons stadsbestuur heeft het aantal wijkhubs al fors uitgebreid. Vanuit de gemeenteraad heeft Leefbaar geregeld dat ook de openingstijden fors uitgebreid gaan worden, zodat Rotterdammers meer in de wijkhubs terecht kunnen.

Lees meer over de wijkhubs →

Aanpak verloederde winkelstraten

Op initiatief van Leefbaar wordt er extra geld geïnvesteerd om verloederde winkelstraten aan te pakken en ondermijning tegen te gaan. Verloederde winkelstraten worden vaak prooi van drugscriminaliteit. Onder andere de Crooswijkseweg, de Slinge en Wolphaertsbocht worden aangepakt.

Benieuwd naar hoe Leefbaar-fractievoorzitter Simon Ceulemans en vicefractievoorzitter Joey de Waard terugblikken op dit jaar? Lees het interview hier!