Komend jaar openen er in Rotterdam op zeker een tiental nieuwe plekken wijk- en zorgrestaurants. Deze restaurants zijn plekken waar ouderen samen kunnen komen voor een hapje en drankje tegen een gereduceerd tarief. Ook worden er regelmatig gezellige evenementen georganiseerd, zoals een bingo of een muziekavond. Dat is belangrijk, want de vereenzaming van ouderen in onze stad blijft onze aandacht hebben. Met zorgrestaurants verspreid door heel de stad hoopt Leefbaar Rotterdam belangrijke stappen te zetten in deze strijd tegen vereenzaming van ouderen. Daarom is Leefbaar ook blij dat zorgwethouder Ronald Buijt onlangs nieuwe subsidies uitreikte om wijk- en zorgrestaurants te ondersteunen en meer locaties de deuren kunnen openen.

Terugkeer van ontmoetingsplekken

In voorgaande linkse stadsbesturen, waar Leefbaar Rotterdam geen onderdeel van uitmaakte, werden de zorgrestaurants massaal wegbezuinigd. Hierdoor verdwenen helaas veel van deze zó belangrijke ontmoetingsplekken. Met Leefbaar aan het roer in het huidige stadsbestuur wordt alles op alles gezet om de wijk- en zorgrestaurants weer in ere te herstellen. Verspreid over de hele stad en in zoveel mogelijk wijken. Ouderen weer waarderen in plaats van schofferen, dat is waar Leefbaar Rotterdam voor staat.

Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes- van Aalst (Zorg) stelt: “De zorgrestaurants zijn voor Leefbaar Rotterdam enorm belangrijk. Het is niet voor niets dat dit een prominente plek in het verkiezingsprogramma van Leefbaar had en dat dit een belangrijke taak is die we het college meegeven hebben.”

Ook Leefbaar-wethouder Ronald Buijt is erg blij met de restaurants: “Ik vind het belangrijk dat er plekken zijn waar je kunt samenkomen en waar saamhorigheid is. Een plek waar je samen kunt eten voor een betaalbare prijs. En dat verdient hulp van de gemeente. Daarom reiken we ook dit jaar weer de subsidies uit voor de wijk- en zorgrestaurants”.

Tientallen wijk- en zorgrestaurants

“Leefbaar zit in dit stadsbestuur en vindt het belangrijk dat de restaurants voor ouderen in de wijken terugkwamen en een steuntje in de rug krijgen. Het volgende stadsbestuur maakt weer andere keuzes in wat ze belangrijk vinden, maar ik hoop dat wij dan hebben geholpen, zodat de wijk- en zorgrestaurants op eigen benen kunnen staan en open blijven.”, aldus wethouder Ronald Buijt.

Zo zijn in de collegeperiode (2022-2026) al tientallen wijk- en zorgrestaurants teruggekeerd in de gemeente. Dit jaar kwamen er rond de 15 restaurants bij en ook in 2025 zal de teller verder lopen.

Bezoek in Beverwaard

Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes- van Aalst is eveneens blij met de heropening van de zorgrestaurants, daarom ging ze samen met Leefbaar-wethouder Ronald Buijt op bezoek bij restaurants Sjaantje in de Beverwaard, één van de zeer gewaardeerde zorgrestaurants in onze stad. Hier aten zij met de aanwezige ouderen een hap mee en gingen zij in gesprek over de zorgen van ouderen, maar ook over de verbeterde situatie in seniorenflat de IJsselburgh. In het seniorencomplex was sprake van ernstige overlast van inwoners met GGZ gerelateerde problematiek. Mede door inspanningen van Leefbaar Rotterdam is de overlast aangepakt.

“Op zo’n avond is het goed om te zien dat ouderen uit de IJsselburgh, maar ook bewoners uit de wijk, samenkomen om bij Sjaantje te eten. De tomeloze energie van vrijwilligers gecombineerd met een afwisselend weekmenu, zoals bijvoorbeeld oer Hollandse stamppot of nasi, en een lekker dessert als afsluiting zijn de perfecte ingrediënten voor een succesvol wijkrestaurant!”, aldus Caroline Aafjes- van Aalst.

Meer wijk- en zorgrestaurants

Rotterdam telt al tientallen wijk- en zorgrestaurants en komend jaar komen er weer een heel aantal bij. “Wat Leefbaar Rotterdam betreft zijn de zorgrestaurants onmisbaar in de strijd tegen eenzaamheid van onze ouderen en wat ons betreft blijven we ons keihard inzetten voor de realisatie van deze door heel de stad.”, zo sluit Caroline af.

Video van het bezoek