Rotterdam houdt vast aan het opvangen van maximaal 500 asielzoekers, zo heeft het stadsbestuur aangegeven bij de provincie Zuid-Holland. Ook komen er geen nieuwe opvanglocaties bij. Als gevolg van de Spreidingswet moesten de provincies voor 1 november aan het Rijk doorgeven hoeveel opvangplekken voor asielzoekers per gemeente worden aangeboden.
Leefbaar Rotterdam: opkomen voor Rotterdamse belang
Leefbaar-fractievoorzitter Simon Ceulemans: “Met Leefbaar in het college vaart Rotterdam een strenge koers op asiel. In het coalitieakkoord hebben we een quotum van maximaal 500 asielzoekers voor elkaar gekregen. Het Rijk is daar ontevreden over, maar het is simpel: wij kijken naar het Rotterdamse belang en onze stad kan geen grote asielinstroom aan. Het landelijke asielbeleid faalt en wij laten Rotterdam niet opdraaien voor de gevolgen. We zijn bij Leefbaar dan ook zeer tevreden dat ondanks de Spreidingswet dit quotum niet wordt losgelaten!”
Rotterdam houdt vast aan maximaal 500 asielzoekers
Leefbaar Rotterdam is van begin af aan fel tegenstander van de Spreidingswet, waarmee gemeenten worden gedwongen tot asielopvang en de lokale democratie buitenspel wordt gezet. Ondanks dat het nieuwe kabinet heeft laten weten de Spreidingswet te willen intrekken, is deze wet vooralsnog van kracht. Volgens de verdeelsleutel van de Spreidingswet zou Rotterdam de komende twee jaar bijna 2.700 asielzoekers moeten opvangen -ruim vijf keer meer dan het Rotterdamse quotum. Toch houdt Rotterdam vast aan het maximale aantal van 500 asielzoekers.
Rotterdam wordt, net als andere Nederlandse gemeenten, door het Rijk ook gedwongen om ieder jaar een fors aantal statushouders een woning te geven. Dit legt een enorme druk op de woningmarkt. Om deze druk te verlichten, is vorig jaar een boot in de Merwehaven aangelegd. Hier worden statushouders die aan Rotterdam zijn toegewezen tijdelijk gehuisvest in plaats van ze meteen een sociale huurwoning te geven. Hierdoor krijgen Rotterdammers op de wachtlijst meer kans op een sociale huurwoning. Ook is op dit schip een aantal tijdelijke plekken beschikbaar voor statushouders die daarna naar gemeenten in de regio uitstromen. Met deze deal heeft het stadsbestuur tevens kunnen voorkomen dat er een Barendrechts AZC tegen Lombardijen aan komt. Een win-win-situatie.
Door deze bestaande plekken voor statushouders op de boot in de Merwehaven mee te rekenen in het overzicht van de provincie, kan het Rotterdamse stadsbestuur vasthouden aan het opvangen van maximaal 500 asielzoekers.
Goed nieuws voor Rotterdam
Fractievoorzitter Simon Ceulemans: “Deze uitkomst is bijzonder goed nieuws voor Rotterdam. Ondanks de Spreidingswet komen er geen extra asielzoekers naar de stad. 500 blijft 500! Waar andere gemeenten talloze nieuwe AZC’s uit de grond aan het stampen zijn, krijgt Rotterdam er géén nieuwe opvanglocaties bij. Dat Rotterdammers hierdoor amper tot niets gaan merken van de Spreidingswet is een heel mooi resultaat. Dit is waarvoor Leefbaar Rotterdam in het stadsbestuur zit!”