Aardgasvrij wonen is niet betaalbaar en leidt juist tot enorme kosten, zo is de afgelopen periode wel extra duidelijk geworden. Het vorige Stadsbestuur van linkse signatuur, zag het warmtenet als geweldig hobbyproject en trok er flink de portemonnee voor. Geld dat in onze stad beter anders besteed had kunnen worden. Leefbaar was en is dan ook van mening dat de gemeente Rotterdam er geen geld in moet steken.

Warmtenet is onbetaalbaar

Toen in 2022 het nieuwe Stadsbestuur – nu met Leefbaar erin – aan de slag ging, werd in het coalitieakkoord dan ook afgesproken dat de lopende projecten nog werden afgerond maar dat Rotterdam geen nieuwe projecten zou betalen. Er komen alleen nieuwe aardgasvrij projecten als de landelijke politiek de rekening betaalt. “Al jarenlang zeggen wij dat wijken aardgasvrij maken onbetaalbaar is, daarnaast is er onder Rotterdammers weinig steun voor de projecten. Een duur hobbyproject dus, waar inwoners niets mee opschieten. Dat zagen we ook rondom de Heindijk. Vier grote appartementencomplexen zijn aardgasvrij gemaakt en de bewoners zouden niet meer gaan betalen voor de stookkosten. Maar toch kwamen er ineens gigantische eindafrekeningen tot wel 1900 euro. De rekening werd dus bij de Rotterdammers neergelegd.”, zo reageert Leefbaar-raadslid Sebastiaan Bonte (Energietransitie en Duurzaamheid). De hoge eindafrekeningen zijn na veel druk, onder andere van Leefbaar, en media-aandacht van tafel geveegd.

Pauzeknop voor warmtenetten

De hoge eindafrekeningen aan de Heindijk bevestigde opnieuw dat de warmtenetten niet rendabel zijn. Leefbaar riep daarom op een ‘time-out’ in te lassen bij de aardgasvrij projecten. Rotterdammers mogen niet de dupe zijn van klimaatbeleid. Vervolgens in april 2024 besloot verantwoordelijk wethouder Chantal Zeegers (D66) om inderdaad de pauzeknop in te drukken en tijdelijk te stoppen met het aansluiten van woningen op het warmtenet op Rotterdam-Zuid. “De enige juiste beslissing, de prioriteit moet liggen bij betaalbaarheid voor Rotterdammers. Als een warmtenet niet betaalbaar is, dan is het ook niet duurzaam”, aldus Sebastiaan Bonte.