Leefbaar-raadslid Sebastiaan Bonte was afgelopen week te zien in het NPO2-programma De Hofbar, waar het ging over de hoge eindafrekeningen van de stookkosten die bewoners van vier grote appartementencomplexen in de omgeving van de Heindijk kregen.

De Heindijk is de eerste gemeentelijke pilotwijk die van het gas ging. Bewoners was beloofd dat de overstap naar het warmtenet niet voor hogere energierekeningen zou stijgen. En toch kregen bewoners voor de kerst plotseling eindafrekeningen tot wel 1900 euro.

Woonbron heeft na veel druk van zowel bewoners als Leefbaar besloten om de incassoprocedures te stoppen. Daarnaast is Woonbron in gesprek met de energieleverancier, die gesprekken leveren tot nu toe geen positief resultaat op. Ons standpunt is en blijft: Bewoners moeten niet opdraaien voor de overstap naar het warmtenet, de hoge eindafrekeningen moeten dus van tafel!

En wat Leefbaar betreft, maakt de gemeente even een pas op de plaats en kiest voor een ’time-out’. “Dit zijn pilotprojecten en nu is wel duidelijk dat het niet goed gaat. Dus moeten we kijken hoe het beter kan, waarbij we de prioriteit leggen bij de betaalbaarheid voor de Rotterdammer. Als we dit doordrukken, dan komen grondrechten in het geding. Een time-out dus.”, zo reageerde Sebastiaan Bonte tegen het AD.