De Rotterdamse gemeenteraad bespreekt vanaf eind maart het initiatiefvoorstel ‘Rotterdammers Eerst’ van Leefbaar Rotterdam. Het plan werd al in februari 2022 ingediend door Robert Simons, toen fractievoorzitter en nu Leefbaar-wethouder in het stadsbestuur. Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 en behandeling van verschillende grote dossiers heeft het even geduurd voordat het initiatiefvoorstel op de agenda kwam.

Sociale cohesie versterken

In het initiatiefvoorstel ‘Rotterdammers Eerst’ vragen wij om sociale huurwoningen in een dorp of wijk met voorrang aan lokale inwoners te geven. Met deze voorrang moet de sociale cohesie in dorpen en wijken worden versterkt, doordat meer woningen gaan naar mensen mét een binding met het gebied. Tevens moet het ervoor zorgen dat bewoners door kunnen stromen naar andere woningen, binnen hun geliefde dorp of wijk. Het is wettelijk mogelijk om tot de helft van de sociale huurwoningen met voorrang aan lokale inwoners te geven.

Eerste successen

Het stadsbestuur, met Leefbaar erin, heeft de eerste stap gezet. De voorrangsregeling wordt al van kracht in Pernis, Rozenburg, Hoek van Holland en Heijplaat. Daar gaat tot 50% van sociale huurwoningen met voorrang naar dorpsbewoners. Nu moeten dorpsbewoners vaak jarenlang wachten op een geschikte woning. In het ergste geval zorgt deze enorme wachttijd ervoor men buiten het dorp gaat wonen. En dat is zonde. Want een sterke lokale gemeenschap en identiteit is cruciaal voor de leefbaarheid. “Met het besluit om de helft van de sociale huurwoningen met voorrang aan dorpsbewoners van de kleine kernen te laten gaan, worden de lokale gemeenschappen van de dorpen zo goed mogelijk behouden én versterkt. Hier snakken de dorpen naar.”, aldus Leefbaar-raadslid Joey de Waard (Kleine Kernen).

Er is ook al goed nieuws voor inwoners van Bloemhof, Hillesluis, Vreewijk en IJsselmonde. Vanuit de gemeenteraad hebben Leefbaar, PvdA, GroenLinks, Volt en BIJ1 geregeld dat er een voorrangsregeling voor deze wijkbewoners komt bij de nieuwe huurwoningen in het sociale en lage middensegment bij de ontwikkeling rondom De Kuip, het zogeheten Feyenoord City 2.0 project. Voor Leefbaar is de volgende stap om de voorrangsregeling uit de rollen in alle andere Rotterdamse wijken en Hoogvliet.

Uitrol naar heel Rotterdam

Wat Leefbaar Rotterdam is de uitrol in de dorpen en enkele Rotterdamse wijken slechts het begin. De volgende stap is om dit in alle Rotterdamse wijken en Hoogvliet uit te rollen. De Rotterdamse gemeenteraad behandelt vanaf eind maart het initiatiefvoorstel ‘Rotterdammers Eerst’ in de commissie en gemeenteraad. “De behandeling heeft even op zich laten wachten, we zijn blij dat het eindelijk zover is. En de regeling moet niet alleen van toepassing zijn op het huidige aanbod sociale huurwoningen, maar ook voor nieuwbouwwoningen. En dat bijbouwen is iets waar Rotterdam al jaren mee bezig is en de komende jaren mee door moet gaan, er moeten veel meer betaalbare woningen bij. Hier is het Stadsbestuur ook volop mee bezig.”, aldus raadslid Marcel Verhoef (Bouwen).

Wijkraden

Vanuit de Rotterdamse wijken wordt de roep om een voorrangsregeling steeds groter, zo horen ook de wijkraden. Dertien wijkraden, van Bloemhof tot Hoogvliet, hebben zich bij het initiatiefvoorstel aangesloten en in een advies aan wethouder Chantal Zeegers gepleit voor het invoeren van maximale voorrang voor dorps- en wijkbewoners bij sociale huurwoningen én bij nieuwbouwwoningen tot de grens van 390.000 euro (boven de 390.000 euro kan wettelijk niet). “We zijn erg blij met de steun van dertien wijkraden, wat een derde van alle wijkraden is. Wat Leefbaar betreft krijgen in heel Rotterdam wijkbewoners voorrang op sociale huurwoningen in de eigen wijk. Kunnen blijven wonen in je eigen vertrouwde buurt, waarmee je binding hebt, is goud waard. Juist ook voor groepen urgenten, zoals zorgmedewerkers, docenten en verplegers. Zij kunnen dan ook veel makkelijker onderdeel worden van de gemeenschap, maar dan moeten we wel ervoor zorgen dat gemeenschappen niet afgebroken worden”, zo reageert raadslid Vanessa Bruin (Wonen).