Leefbaar Rotterdam blijft verder graven in de beerput rond de subsidiefraude deradicaliseringsprojecten, waarbij geld werd weggesluisd naar een Marokkaanse kaasfabriek. Bijna elf jaar geleden beet Leefbaar zich, tegen de stroom in, al vast in deze subsidiefraudezaak. Doordat het OM eind vorig jaar vlak voor de rechtszaak tegen de fraudeurs een schikking trof, dreigde de waarheid alsnog niet aan het licht te komen. Dat is onaanvaardbaar. Daarom drong Leefbaar Rotterdam aan op een onderzoek bij burgemeester Schouten en graaft ondertussen zelf door.
Eindelijk onderzoek
Al in 2014 beet toenmalig Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf zich vast in signalen van fraude rond de toenmalige migrantenorganisatie Platform Buitenlanders Rijnmond en organisaties eromheen. Na jarenlange hoon, ontkenningen en desinteresse vanuit de raad, startte het Openbaar Ministerie in 2018 dan toch een onderzoek naar de subsidiefraude. Na jarenlang onderzoek werd in 2024 eindelijk besloten om over te gaan op vervolging. “Het OM heeft op de valreep een strafbeschikking met de fraudeurs getroffen, waardoor de rechtszaak van de baan was. Zij zijn bestraft, maar er komt dus geen inhoudelijke behandeling in de rechtbank. Daardoor dreigde de zaak onder het tapijt te verdwijnen, terwijl dit frauduleuze netwerk van A tot Z in kaart moet worden gebracht”, zo legt Leefbaar-fractievoorzitter Simon Ceulemans uit. “Het is een ongekend schandaal dat Rotterdams belastinggeld in de zaken van louche fraudeurs is gevloeid. Dit mag nooit meer gebeuren”.
Omdat de onderste steen absoluut boven moet komen, werd er op verzoek van Leefbaar Rotterdam een debat gevoerd met de gemeenteraad. “Waar ons toenmalige raadslid Tanya Hoogwerf bij het aankaarten van de fraude steeds te maken kreeg met hoon, desinteresse en ontkenningen vanuit de raad en de burgemeester, is de sfeer inmiddels gelukkig anders. Het urgentiegevoel lijkt nu echt ingedaald. De gemeenteraad heeft zich nu eensgezind geschaard achter een diepgravend extern onderzoek.”, aldus Ceulemans. Binnenkort, op 6 maart, wordt in de raad verder gesproken over het opzetten hiervan.
Leefbaar blijft graven
Tegelijkertijd is met de aankondiging van het onderzoek de kous nog lang niet af. Nieuwe onthullingen in het dossier volgen elkaar inmiddels in rap tempo op. In januari meldde NRC Handelsblad dat een hoge ambtenaar een persoonlijke lening had verstrekt aan één van de drie fraudeurs waarmee nu een strafbeschikking is getroffen. Bovendien had hij eerder, toen hij nog deelgemeentebestuurder in Noord was, een subsidierelatie met deze man. De ambtenaar heeft deze lening jarenlang niet aan de gemeente gemeld en deed dat pas toen hij in 2018 werd opgeroepen voor een getuigenverhoor in de fraudezaak. Ondanks dat toenmalig burgemeester Aboutaleb de raad eerder meldde dat de ambtenaar niets met het fraudeonderzoek te maken had, is dit nooit rechtgezet richting de raad toen bleek dat dit wel degelijk het geval was.
Deze week wist NRC de hand te leggen op vertrouwelijke e-mails tussen het Openbaar Ministerie en de gemeente uit 2018. Hieruit bleek volgens de krant dat toenmalig burgemeester Aboutaleb ervoor koos om subsidies voor anti-radicalisering door te laten lopen, ondanks het feit dat hij ervan op de hoogte was dat de subsidieontvanger werd verdacht van fraude en het OM meldde dat de subsidies zonder probleem stopgezet konden worden. Dit terwijl afgelopen maand, in antwoord op schriftelijke vragen van Leefbaar Rotterdam, nog werd gesuggereerd dat de subsidies niet stopgezet konden worden om het lopende onderzoek niet te schaden.
“Deze hele kwestie hangt aan elkaar van zaken die achteraf heel anders blijken te liggen dan ons eerder is voorgespiegeld. Afgelopen maand hebben we daar opnieuw hele ernstige voorbeelden van gezien. Ik heb de burgemeester meteen getrakteerd op vier pagina’s met aanvullende vragen over deze onthullingen. Leefbaar Rotterdam zal niet rusten voordat deze hele beerput is uitgemest. Zonder aanziens des persoons en zonder taboes; alle opties liggen voor ons open om de waarheid boven tafel te krijgen”, aldus fractievoorzitter Simon Ceulemans, die ook naar voormalig burgemeester Aboutaleb kijkt. “Ik vind echt dat hij naar buiten moet treden over alle vragen die nu leven. En als de onduidelijkheid blijft, dan moeten we niet schromen om hem en andere betrokkenen op te roepen voor een raadsenquête. Zolang de onderste steen niet boven is, kan dit dossier nooit worden afgesloten”.