Sebastiaan Bonte is raadslid voor Leefbaar Rotterdam en houdt zich onder andere bezig met de Energietransitie. In zijn column vertelt hij over de belangrijke keuze die Rotterdam maakt en moet blijven maken: kiest de stad voor een betaalbaar warmtenet of voor klimaatdoelen?
Kiest Rotterdam voor betaalbaarheid of klimaatdoelen? Onlangs kwam die vraag weer opnieuw voorbij in de gemeenteraad tijdens een debat over warmtenetten. Voor ons is het antwoord heel simpel: betaalbaarheid.
Leefbaar Rotterdam is vanaf het begin kritisch geweest over warmtenetten, kritisch op de betaalbaarheid en op de uitvoerbaarheid ervan. De randvoorwaarden zijn ook niet duidelijk, want de nieuwe warmtewet komt pas volgend jaar. Wij hebben begin dit jaar de noodklok geluid over die torenhoge naheffingen in IJsselmonde. Bewoners aan en rondom de Heindijk werden overvallen door naheffingen tot wel 1900 euro. Dit terwijl de stookkosten niet omhoog zouden gaan bij de overstap naar het warmtenet. Dat zorgde voor veel stress bij de bewoners. Leefbaar Rotterdam heeft deze misstand aan de kaak gesteld. Na veel gepraat en gedoe zijn die naheffingen gedeeltelijk van tafel gegaan. Maar de maandelijkse stookkosten blijven hoger. Vervolgens hebben wij in april gepleit voor een time-out voor de lopende projecten, er moeten niet meer Rotterdammers opgezadeld worden met torenhoge naheffingen. De pauzeknop moest ingedrukt worden. Verantwoordelijk D66-wethouder Chantal Zeegers drukte tot onze grote opluchting ook de pauzeknop in voor de projecten op Zuid.
Leefbaar Rotterdam heeft altijd gezegd: als iets niet betaalbaar is, dan is het ook niet duurzaam. Als er warmte bedrijven geen rendabele business case hebben, dan kun je geen Investeringen van hun verwachten. Het Rijk moet dit inderdaad gaan betalen, het betreft een nutsvoorziening. Binnen het Rotterdamse Stadsbestuur, waar Leefbaar met 3 wethouders in zit, is ook duidelijk afgesproken dat nieuwe warmtenetprojecten volledig door het Rijk betaald moeten worden. Want het mag niet zo zijn, dat sociale huurders in Rotterdam de rekening krijgen. Het mag niet zo zijn, dat hier in deze stad, dreinende drammers hun klimaatfeestje mogen vieren op de Botlekbrug en dat de mensen in de sociale huurwoningen hier in Rotterdam de rekening betalen.
Politiek is keuzes maken. Leefbaar Rotterdam kiest voor bestaanszekerheid. Voor betaalbaar wonen. Hoe gaat de wethouder dat regelen? De huren stijgen en de energierekening stijgt. Dit betekent energiearmoede, dat je geen kleren meer kunt kopen, geen groente en fruit en geen cadeau voor je kleinkind dat jarig is. Dat gebeurt nu in onze stad en dat is een schande.
Rotterdammers hebben ingesproken bij de gemeenteraad, zij hebben tijdens de vergadering van 2 april de voorbeelden gegeven uit de praktijk, over mensen in de schuldhulpverlening, laaggeletterd, slecht ter been en geen cent te makken. En die mogen dan de rekening van honderden euro betalen, dat is de rekening van het klimaatdrammen. Het is een schande.
Terwijl de wethouder het slimme besluit maakt om de pauzeknop voor warmtenetprojecten in te drukken en de Rotterdammers niet met de rekening op te zadelen, maakt GroenLinks zich druk om de klimaatdoelen en vraagt een debat aan. Zij zien liever dat de warmtenetten doorgaan, blijkbaar zelfs als Rotterdammers de rekening krijgen. Wij zijn wel blij met het verstandige besluit van wethouder Zeegers, betaalbaarheid is belangrijker.
Maar dat de pauzeknop is ingedrukt, betekent niet dat alles stil moet staan. In het kader van betaalbaarheid voor Rotterdammers zijn er ook maatregelen die zowel gunstig voor de portemonnee zijn als voor het klimaat. Waarom zetten we niet extra in op het beter isoleren van de woningvoorraad in de stad? Energierekeningen kunnen hierdoor omlaag en het klimaat wordt ook geholpen. Mooie win-win. Maar wel met de Rotterdammer op de eerste plaats.