Het Rotterdamse vuurwerkverbod is een grote wassen neus, zo vindt Leefbaar Rotterdam. Een meerderheid van de gemeenteraad dwong in 2020 een vuurwerkverbod af, Leefbaar Rotterdam was tegen een verbod.

Een verbod haalt niks uit als er totaal niet gehandhaafd wordt. Tijdens de jaarwisseling 2022-2023 werd er niet gehandhaafd, volgens burgemeester Aboutaleb zou dit te gevaarlijk zijn. De gemeente waarschuwde dat deze jaarwisseling er wel gehandhaafd zou worden. De cijfers zijn nog niet bekend, wij hebben deze cijfers opgevraagd. Bij ons zijn al wel meerdere meldingen binnengekomen van Rotterdammers die vuurwerkoverlast hebben gemeld en waar de gemeente niets mee heeft gedaan.

“De politie heeft het te druk om kinderen met rotjes te beboeten. Als er toch niet of minimaal gehandhaafd wordt, kan je beter het afsteekverbod in de Maas gooien. Dit heeft geen zin”, aldus Leefbaar-fractievoorzitter Ingrid Coenradie.

Daarnaast is de mening van de Rotterdammer is in deze discussie totaal niet gevraagd. Een motie van Leefbaar Rotterdam begin 2023 voor een meningspeiling over de Rotterdammers haalde helaas geen meerderheid in de gemeenteraad.

Ook werd er begin vorig jaar een motie ingediend om het afsteekverbod te schrappen, hier waren alleen Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie voorstander van (11 van de 45 zetels). De rest van de partijen in de gemeenteraad steunt het verbod.