Leefbaar-fractievoorzitter Ingrid Coenradie was dinsdagavond 20 februari te zien in het NPO2-programma De Hofbar. Presentator Rutger Castricum kwam naar het Rotterdamse Stadhuis om te praten over vuurwerkopslag in woonwijken.

Eind januari vond er een grote ontploffing plaats aan de Schammenkamp in de Rotterdamse wijk Zuidwijk. De politie doet nog onderzoek naar de ontploffing, waarschijnlijk werd deze veroorzaakt door een drugslab. De ontploffing veroorzaakte een grote en felle brand. Een paar panden verderop is een vuurwerkwinkel gevestigd, deze winkel heeft ook een opslag waar vuurwerk in lag. De vuurwerkopslag heeft een vergunning en voldoet aan alle veiligheidseisen, vanwege de felle brand werd uit voorzorg besloten om de opslag toch te ontruimen. Binnen Rotterdam, en ook de rest van Nederland, is de discussie ontstaan of een vuurwerkopslag in een woonwijk niet gevaarlijk is. In Rotterdam zijn op 10 plekken bedrijven die vuurwerk opslaan in bunkers.

Leefbaar Rotterdam snapt en deelt de zorgen, zo benadrukt fractievoorzitter Ingrid Coenradie. “In een vuurwerkopslag ligt tegenwoordig, vanwege een landelijk verbod op knalvuurwerk, alleen nog siervuurwerk. Toch moet je een vuurwerkopslag in een woonwijk niet willen. Leefbaar Rotterdam is voorstander om vuurwerkopslag buiten woonwijken te doen.”

“De betreffende vuurwerkondernemer aan de Schammenkamp heeft ons ook laten weten graag te willen verhuizen. Sterker nog: al jaren geleden wilde de ondernemer zijn bedrijf vestigen op een industrieterrein. De gemeente Rotterdam hield dat toen tegen, omdat zij geen winkel op een industrieterrein wilden. Alsof het om een schoenenwinkel gaat! Wij willen dat de gemeente deze ondernemer helpt om te verhuizen, en ook met de andere vuurwerkondernemers in gesprek gaat”, aldus Coenradie.

 

Klik HIER om de aflevering te bekijken.