Een groep klimaatdemonstranten heeft vrijdag 29 december urenlang de Coolsingel geblokkeerd. De politie was aanwezig om het verkeer in het centrum van Rotterdam om te leiden.

“Het is van de gekke dat de politie dit nu moet faciliteren. De stad is onveilig, de explosies vliegen je om de oren, aangifte doen heeft bijna geen zin meer. Er is al veel druk op de politie en agenten moeten nu de hele dag in touw zijn om verkeer om te leiden, want een stel verwende rijkeluisprinsjes wil drammerig hun zin krijgen omdat ze nooit ‘nee’ te horen hebben gekregen in het leven. Demonstreren is een goed recht, maar demonstreer dan ook. Dit is je mening opleggen en Rotterdammers onnodig treiteren door de openbare orde te verstoren.”, aldus Leefbaar-fractievoorzitter Ingrid Coenradie.

Leefbaar Rotterdam heeft direct schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester Aboutaleb. Wij willen onder andere weten waarom de burgemeester niet heeft ingegrepen en wiens beslissing het was om de politie als verkeersregelaar in te zetten, in plaats van de blokkade af te breken. Burgemeester Aboutaleb is ook gevraagd om opheldering over het toestaan van de urenlange blokkade, terwijl volgens artikel 2 van de Wet Openbare Manifestaties (WOM) het demonstratierecht (voor zover hier überhaupt over een demonstratie gesproken kan worden) beperkt kan worden in het belang van het verkeer.