Leefbaar-wethouder Ronald Buijt heeft woensdag 29 mei het certificaat ‘Dementievriendelijke gemeente’ in ontvangst genomen. Het certificaat werd uitgereikt door Alzheimer Nederland, die hiermee de voortdurende inzet van de stad, gemeente en haar partners, voor inwoners met dementie en hun mantelzorgers benadrukt.

Rotterdammers met dementie

Afgelopen jaar lanceerde Leefbaar-wethouder Ronald Buijt het actieprogramma ‘Goud voor Oud’, waarin ook speciale aandacht is voor inwoners met dementie. Op dit moment telt Rotterdam 9000 inwoners met de diagnose dementie. Verwacht wordt dat in 2050 dit oploopt tot meer dan 18.000 inwoners met dementie. “Aandacht voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers is daarom van groot belang om hun levenskwaliteit te verbeteren. Door er gezamenlijk stil bij te staan, maken we van Rotterdam een inclusieve en ondersteunende omgeving voor mensen met dementie.”, aldus zorgwethouder Buijt.

Trots op titel

Het certificaat van Alzheimer Nederland is een erkenning voor het Rotterdamse beleid, zo vindt Leefbaar-raadslid Caroline-Aafjes van Aalst. “Rotterdam is wederom uitgeroepen tot ‘Dementie Vriendelijk’. Dat vind ik echt iets om trots op te zijn. Het aantal Rotterdammers met dementie zal gaan verdubbelen en de stad doet er alles aan om hierop in te spelen. Zo krijgen ambtenaren van Vraagwijzer, indicatiestelling Wmo en wijkteam bijvoorbeeld trainingen in het signaleren en bejegenen van mensen met dementie en wordt er volop ingezet op ketensamenwerking tussen partners uit de zorg- en welzijnssector en ouderenorganisaties. De volgende stap is om de dementievriendelijkste stad van Nederland te worden!”.