Het aantal wijken met opkoopbescherming wordt dankzij een motie van Leefbaar Rotterdam uitgebreid. Leefbaar Rotterdam diende donderdag 21 december hiervoor een motie in bij de gemeenteraad. Dankzij de steun van DENK, PvdA, GroenLinks, 50Plus, Forum voor Democratie, Volt, ChristenUnie, SP en Partij voor de Dieren is de motie met een meerderheid aangenomen.

Op dit moment geldt de opkoopbescherming al in 16 Rotterdamse wijken, waarbij uit recent onderzoek is gebleken dat de regeling positief effect heeft. Het instrument zorgt ervoor dat huur- en koopprijzen van woningen niet opgedreven worden door investeerders. Ondanks deze goede resultaten heeft het Rotterdamse Stadsbestuur ervoor gekozen om de opkoopbescherming niet uit te breiden, iets wat Leefbaar Rotterdam en de meerderheid van de gemeenteraad wel willen.

“Met de opkoopbescherming beschermen we het woningaanbod zodat mensen die hier echt willen wonen, hier ook betaalbaar kunnen gaan wonen. Zoals bijvoorbeeld jonge stellen uit de buurt die graag in hun vertrouwde wijk willen blijven wonen. Of mantelzorgers, die graag in de buurt van familie willen wonen.”, aldus Leefbaar-raadslid Vanessa Bruin. “Daarnaast zorgen we ervoor dat wijken beschermd worden tegen huisjesmelkers. Bij huisjesmelkers is het risico relatief groter op overbewoning, uitbuiting of het uitmelken van bewoners met woekerprijzen. Zo blijft een wijk leefbaar.”, zo vult Leefbaar-raadslid Marcel Verhoef aan.

Ook vanuit wijken zelf komt de vraag om opkoopbescherming. De wijkraden van Delfshaven-Schiemond, Lombardijen, Noordereiland, Oude Noorden, Agniessebuurt, Struisenburg, Bospolder Tussendijken, Oude Westen en Spangen hebben allemaal al gevraagd om opkoopbescherming te realiseren in hun wijken. Met de aangenomen motie is de opkoopbescherming een stap dichterbij.

Voor 1 mei komt er een voorstel naar de gemeenteraad om opkoopbescherming in meer wijken in Rotterdam toe te voegen.