Er wordt steeds meer duidelijk over de grote ontploffing aan de Schammenkamp in de Rotterdamse wijk Zuidwijk. Bij de ontploffing kwamen 3 mensen om het leven, raakten woningen en bedrijfspanden verwoest en was er impact op de veiligheidsgevoelens van vele buurtbewoners. De politie doet volop onderzoek en waarschijnlijk is er een drugslab ontploft. Op de locatie zijn onder andere zoutzuur en aceton aangetroffen.

Boven op de grote ramp, is deze oorzaak nog een klap voor de buurtbewoners. “Als de oorzaak een ontploft drugslab is, is dit een nieuw dieptepunt in het afglijden van Rotterdam naar narcostad. Schoften plaatsen drugslabs in woonblokken, brengen de hele wijk in levensgevaar en laten zich ook nog als zogenaamde held voor de camera interviewen. Dat toont aan hoe onaantastbaar zij zich wanen”, aldus Leefbaar-fractievoorzitter Ingrid Coenradie.

Buurtbewoners hebben aan de media laten weten meerdere meldingen bij instanties te hebben gedaan over verdachte situaties en chemische geuren. Coenradie: “Er moet onderzocht worden of en hoeveel meldingen er zijn gedaan en hoe daarop is gereageerd. Ons algemene beeld is dat de Rotterdamse politie boven op de aanpak van drugscriminelen en drugslab zit, maar het is duidelijk: de onderste steen moet gewoon boven komen”.

De ramp laat zien dat de drugsaanpak in Rotterdam niet vergaand genoeg is. “Rotterdam moet keihard optreden tegen drugscriminelen. We moeten als gemeente, politie en Openbaar Ministerie de absolute grenzen opzoeken. Niet denken in beperkingen, zoals nu te veel gebeurt. We moeten buiten de gebaande paden denken. En wat Leefbaar betreft worden ook de marechaussee ingezet, komen wijkbureaus terug als oren en ogen en moet er op landelijk niveau een maffia-aanpak naar Italiaanse stijl komen.”, zo pleit de Leefbaar-fractievoorzitter.

Coenradie: “Maar vooral als samenleving moeten we een vuist maken. Dit kan en mag nooit meer gebeuren. Bij verdachte situaties, altijd een melding maken! De drempels om te melden moeten we wegnemen.”

NPO1-programma EenVandaag sprak met fractievoorzitter Ingrid Coenradie. Bekijk hieronder een fragment van de reportage.

De hele reportage zien? Bekijk deze via EenVandaag (onderaan artikel).