Overlastgevers blijven maar voor problemen zorgen aan de Maasboulevard en in De Esch. Maand in, maand uit blijven de problemen spelen. Eerdere maatregelen helpen onvoldoende en de zomerperiode verliep dan ook allesbehalve rustig voor omwonenden. Leefbaar Rotterdam kreeg deze zomer volop klachten door van omwonenden en vroeg daarom opnieuw een debat aan over de problemen.
“Ik ben het eens met Leefbaar Rotterdam dat de overlast op de Maasboulevard moet stoppen.”, aldus VVD-wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer (Handhaving, Buitenruimte & Mobiliteit). De druk van omwonenden en Leefbaar Rotterdam heeft effect, de wethouder neemt aanvullende maatregelen.
Eerdere maatregelen
Maanden geleden vroeg Leefbaar ook een debat aan over de problemen, ook hierna zijn de problemen nog met regelmaat aangekaart bij toenmalig wethouder Karremans en zijn opvolger wethouder Lansink-Bastemeijer. Na druk, ook van omwonenden, werden verkeersdrempels geplaatst en andere maatregelen genomen op verschillende locaties in De Esch. Ook aan de Rhijnspoorkade zijn maatregelen genomen, deze is op vrijdag-, zaterdag- en zondagavonden vanaf 20.00 uur afgesloten voor verkeer.
Tevens heeft de politie meermaals controles uitgevoerd. “Deze controles toonden het extreme rijgedrag van verkeersaso’s duidelijk aan. Zo werden er amateurcoureurs betrapt die maar liefst 108 en 111 kilometer per uur reden, waar 50 de maximumsnelheid is. De politie heeft bij controles in totaal al 8 rijbewijzen en 4 voertuigen ingevorderd.”, zo vertelt Leefbaar-raadslid Joey de Waard (Mobiliteit). “De genomen maatregelen en de verkeersaso aanpak zijn echter onvoldoende doeltreffend. De maatregelen hebben weldegelijk effect, maar de overlast is bij lange na nog niet weg. Problemen lijken zich daarbij eerder te verplaatsen in plaats van dat ze opgelost worden”.
Gemeente neemt aanvullende maatregelen
Omdat de overlast nog niet verleden tijd is, vroeg Leefbaar Rotterdam opnieuw een debat aan voor donderdag 5 september. De wethouder erkende dat de problemen nog niet verholpen zijn en kondigde aanvullende maatregelen aan. “Beter laat dan nooit. Maar we hebben bij de wethouder wel benadrukt dat hij echt sneller actie moet nemen. Het woongenot van Rotterdammers langs de Maasboulevard en in De Esch wordt echt verziekt.”, zo reageert Joey de Waard.
De gemeente gaat geluidsmeters plaatsen op de Maasboulevard, waarbij deze in eerste instantie ingezet worden om meetgegevens op te leveren die vervolgens het handhavingsbeleid helpen. Tevens wordt onderzocht of juridisch het mogelijk is om geluidsflitsers in te zetten. De wethouder onderzoekt ook of er tijdelijke flitscamera’s geplaatst kunnen worden, tot nu toe werkt het Openbaar Ministerie hier nog niet aan mee.
Overlast keihard aanpakken
Leefbaar Rotterdam blijft toezien op de aanpak van de overlastgevers. “Wij staan achter de bewoners en willen dat zij hun woongenot terugkrijgen. De druk voor een harde en doeltreffende aanpak blijft onverminderd hoog.”, aldus raadslid Joey de Waard.
Wij willen dat de wethouder nog wat stappen extra zet. Ook op andere plekken spelen problemen met overlast gevende weggebruikers, waardoor er voor de wethouder mogelijkheden liggen voor een stadsbreed zero-tolerance beleid, waarbij kinderlijk het speelgoed van deze raddraaiers in beslag wordt genomen.