Het investeringsklimaat van de industrie in de Rotterdamse haven hangt aan een zijden draad, Leefbaar-wethouder Robert Simons (Haven) heeft daarom samen met de provincie een brandbrief gestuurd aan het kabinet. In de brief wordt de noodklok geluid en het kabinet opgeroepen om nu in te grijpen.
Leefbaar maakt zich ernstige zorgen
Leefbaar Rotterdam luidde onlangs ook de noodklok over het zogeheten vestigingsklimaat. De afgelopen jaren zijn er al bedrijven vertrokken en binnenkort sluiten twee grote bedrijven fabrieken in de Rotterdamse haven, waardoor er honderden banen verloren zijn gegaan en ook nog gaan verdwijnen. Als het kabinet niet ingrijpt, worden dit duizenden banen. De toppositie van de Rotterdamse haven staat op het spel, met grote gevolgen voor de Nederlandse economie.
Er zijn noodmaatregelen nodig, om te voorkomen dat er meer bedrijven vertrekken én om te zorgen dat bedrijven wel investeren in de haven. Op dit moment stellen bedrijven miljardeninvesteringen uit, wat voor onzekerheid zorgt en waardoor er nu nog geen extra banen worden gecreëerd in de Rotterdamse haven.
Brief aan kabinet
Ook Leefbaar-wethouder Robert Simons (Haven) en het Rotterdamse stadsbestuur delen de zorgen om de Rotterdamse haven. Robert Simons heeft daarom samen met gedeputeerde Arne Weverling (Transitie Haven en Industrie) een brief gestuurd naar het kabinet. Ze roepen op tot snelle maatregelen ter bescherming van de toekomst van de Nederlandse industrie, met in het bijzonder aandacht voor het Rotterdamse industriecluster. De brief wordt gesteund door het Havenbedrijf Rotterdam, de Economic Board Zuid-Holland en Deltalinqs.
Leefbaar-wethouder Robert Simons: “Dit is geen waarschuwing meer; het is alle hens aan dek. Zonder snel en daadkrachtig overheidsbeleid riskeert Nederland zijn leidende positie in de wereldhaven-economie voorgoed te verliezen. Rotterdam heeft alles in huis om de wereldwijde duurzame koploper te worden, met een haven die bol staat van kennis, ondernemerschap en innovatiekracht. De fundamenten zijn gelegd en de kansen zijn rijp. De vraag aan het kabinet is nu: grijpen we de voorsprong of missen we de boot?”
Noodmaatregelen
In de brandbrief vragen de Leefbaar-wethouder en Provincie Zuid-Holland om een aantal snelle maatregelen, zoals het creëren van een gelijk speelveld met buurlanden en het stimuleren van marktvraag naar schone en hernieuwbare energie. Ook is het belangrijk dat nieuwe fabrieken of bedrijven in de haven aangesloten kunnen worden op het energienet, daarom zijn er onorthodoxe maatregelen nodig om de netcongestie op te lossen.