Leefbaar-raadslid Vanessa Bruin heeft woensdag 27 maart een kaart met schimmelmeldingen overhandigd aan wethouder Chantal Zeegers (Wonen). Op de kaart is zichtbaar waarvandaan er meldingen zijn gedaan bij het Meldpunt Schimmel en Achterstallig Onderhoud van Leefbaar Rotterdam.

De partij lanceerde eind februari een speciaal meldpunt, naar aanleiding van verschillende signalen over huurwoningen vol schimmel. “Dat wonen in een schimmelwoning een probleem is, hoeven we niemand uit te leggen. Maar hoe groot het probleem in Rotterdam is, was lastig te zeggen. Met een speciaal meldpunt willen we op een laagdrempelige manier inzicht krijgen in waar deze problemen voorkomen en in welke vorm.”, zo licht Vanessa Bruin toe. “Inmiddels is het meldpunt bijna een maand online en hebben we meer dan 335 meldingen binnengekregen, waaronder hele ernstige verhalen. Het is duidelijk dat de gemeente de helpende hand moet bieden. Het valt namelijk op dat bij erg veel meldingen achterstallig onderhoud door de verhuurder de boosdoener is en de schimmelproblemen veroorzaakt. Hierbij zijn ook opvallend vaak de namen van grote woningcorporaties gevallen en dat zij helemaal niets aan de problemen doen.”

Het Meldpunt Schimmel en Achterstallig Onderhoud van Leefbaar Rotterdam blijft voorlopig nog online. Met de binnengekomen meldingen wordt een dossier gemaakt, waarmee de Rotterdamse schimmelproblematiek in verhalen en foto’s zichtbaar wordt. Het dossier wordt later overhandigd aan wethouder Chantal Zeegers (Wonen). Tijdens de commissievergadering Bouwen, Wonen en Buitenruimte heeft de wethouder alvast een overzichtskaart van de meldingen ontvangen. “De meldingen komen echt uit heel de gemeente. De kaart laat dit duidelijk zien en toont ook dat het noodzakelijk is dat de gemeente Rotterdam ingrijpt. We vragen de wethouder om maatregelen te treffen en foute verhuurders aan te pakken.”, aldus Vanessa Bruin.