Leefbaar-fractievoorzitter Ingrid Coenradie is namens de PVV beoogd Staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid. Als zij het kabinet ingaat, zal zij stoppen als fractievoorzitter bij Leefbaar Rotterdam.

Politieke interesse

Ingrid groeide op in Rotterdam en hoorde als kind thuis van haar vader mooie verhalen over Pim Fortuyn en zijn inzet voor de stad. De moord was ook voor de familie Coenradie een grote schok, als tiener liep Ingrid samen met haar vader mee met de stille tocht. Haar politieke interesse bleef groeiende en tijdens haar middelbare schoolperiode nam ze de eerste politieke stappen, ze plaats in het Europees Jeugdparlement. Haar talent viel op en Ingrid mocht zelfs mee met een zeer kleine selectie afgevaardigden naar het Turkse Izmir, waar in die tijd gesproken werd over de toetreding van Turkije bij de Europese Unie. Ondanks de grote politieke interesse, koos ze na de middelbare school voor de opleiding Human Resource Management.

Vanuit haar studie rolde Ingrid de Werving & Selectie in en ging buiten Rotterdam wonen. Politiek bleef haar aanspreken en ze besloot om in haar toenmalige woonplaats de lokale politiek in te stappen. “Ik heb toen veel ervaring opgedaan, maar mijn thuisstad Rotterdam bleef mij trekken. Ik ben toen weer naar Rotterdam verhuisd. Ook lekker dichtbij Feyenoord, waar ik graag naartoe ga.”

Rotterdamse raad

Na een politieke pauze kwam ze een oproep van Leefbaar Rotterdam tegen. “Toen ik de oproep voor kandidaten zag, voelde ik direct een aantrekkingskracht. Leefbaar Rotterdam voelde niet alleen goed door de verhalen over Pim Fortuyn, maar ook door de duidelijke politieke koers”. Wederzijds bleek er een goede match te zijn en Ingrid kwam op de kandidatenlijst, later werd ze zelfs fractievoorzitter van Leefbaar. “Als enige echte lokale partij zet Leefbaar zich dagelijks in voor Rotterdam. Met een ‘niet lullen, maar poetsen’-mentaliteit gaat het team er tegenaan. We pakken verloederde winkelstraten zoals de Slinge aan, de politie fouilleert meer op wapens dan ooit en we zeggen een dikke ‘nee’ tegen de wensen om meer asielzoekers in onze stad op te vangen”.

Openbare orde & Veiligheid zijn de portefeuilles van Ingrid, onderwerpen die haar aan het hart liggen. “Als tienermeid voelde ik mij vaak onveilig in de stad, als een soort prooi. Vaak genoeg werd ik nagekeken, nageroepen, achtervolgd of erger”. Gestoordheden die in Rotterdam helaas veel voorkomen. “Maar dit mogen we nooit normaal gaan vinden. Het hoort niet, mag niet en er moet hard opgetreden worden”. Haar grote doel? “Een veilig Rotterdam. Iedere Rotterdammer moet zich veilig voelen. Niemand mag zich bijvoorbeeld thuis onveilig voelen door de explosiegolf of op straat onveilig voelen door intimidatie. Als ik soms zie hoe erg deze problemen onder het tapijt geschoven worden in de gemeenteraad, kan mij dat echt kwaad maken. Een voorbeeld: naar aanleiding van een steekincident op de Korte Lijnbaan vroegen wij een debat aan. Onze inzet was meer zichtbare politie en persoonsgerichtere fouilleeracties. Daar wil de raad dan niet aan, want de racismekaart wordt getrokken. De gemeenteraad stemt dan vervolgens wel in met een onderzoek naar ‘interventies om het veiligheidsgevoel te verbeteren’, waar vervolgens iedereen voor is behalve Leefbaar. Dan vraag ik mij af: wat zijn we in godsnaam aan het doen met elkaar?!”

Haar inzet voor een veiliger Rotterdam is ook in Den Haag opgevallen. Ingrid is door de PVV gevraagd om Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid te worden. “En als Staatssecretaris ga ik mij inzetten voor de veiligheid in Nederland, en uiteraard ook Rotterdam. De problemen en grenzen waar ik jarenlang in de Rotterdamse politiek tegenaan liep, kan ik nu vanuit het kabinet bij de wortel aanpakken”.

Vereerd

“Ik voel me vereerd dat ik ben gevraagd als Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Een mijlpaal in mijn politieke carrière. Het is een geweldige kans, die wel helaas betekent dat ik afscheid neem als fractievoorzitter bij Leefbaar Rotterdam. Het team was voor mij als een warm bad, ik heb mooie herinneringen aan mijn tijd bij Leefbaar. Ik wil iedereen bedanken voor de fijne samenwerking. Als Rotterdammers zouden weten met hoeveel toewijding en daadkracht onze mensen, zowel fractie als ondersteuning, zich inzetten voor de inwoners, dan kan het niet anders dat nog veel meer mensen op Leefbaar Rotterdam zullen stemmen”.

Trots en dankbaar

Leefbaar Rotterdam is erg trots op Ingrids volgende politieke stap en erg dankbaar voor haar inzet voor de partij. “Vanuit de Rotterdamse politiek heeft zij zich dag en nacht ingezet voor een veilige stad. Haar tomeloze inzet, enthousiasme, duidelijke taal en doorzettingsvermogen zijn ook in Den Haag opgevallen. Het is geweldig dat zij de nieuwe Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wordt. Uiteraard vinden wij het jammer dat zij bij onze fractie stopt, maar onze trotsheid is groter. We feliciteren Ingrid van harte!”, aldus Vanessa Bruin, namens de gehele fractie van Leefbaar Rotterdam.

De fractie van Leefbaar Rotterdam maakt op een later moment bekend wie Ingrid opvolgt als fractievoorzitter.