De gemeente Rotterdam heeft geen zicht op veroordeelde terroristen in de stad, zo melden de NOS en Nieuwsuur. Rotterdam en andere gemeenten zijn gestopt met het monitoren van voor terrorisme veroordeelde jihadisten en hebben daarmee geen zicht meer op wat deze mensen doen. Het gaat om mensen die eerder zijn veroordeeld, hun straf hebben uitgezeten en weer op vrije voeten zijn.

“Dat de gemeente veroordeelde terroristen niet in de gaten houdt is een schandelijke zaak! Het is ongekend dat wij niet weten wat dit uitschot uithaalt in Rotterdam. Het gaat om de Rotterdamse veiligheid, die al zo lang onder druk staat.”, zo reageert Leefbaar-fractievoorzitter Ingrid Coenradie. Bij veroordeelde terroristen met een dubbel paspoort is het Nederlandse paspoort ingetrokken, waarmee zij officieel geen Nederlander meer zijn. “Veel van deze mensen zouden nog gewoon illegaal in Nederland verblijven, maar worden dus niet in de gaten gehouden. We hebben het hier over figuren die doelbewust hebben bijgedragen aan het IS-regime in Syrië en Irak waar verkrachting, moord en moderne slavernij aan de orde van de dag waren. Misselijkmakend dat wij dit soort figuren dus ieder moment van de dag zouden kunnen tegenkomen.”

Een landelijke pilot om veroordeelde jihadisten te monitoren is nog steeds niet van start gegaan, ondertussen is Rotterdam wel sinds april 2023 zelf al gestopt met het monitoren van veroordeelde terroristen. “Dat verzin je toch niet?! Terwijl een landelijke monitoring niet van start is, stop je al wel met het in de gaten houden van ex-jihadisten in Rotterdam. Dat is moedwillig oogkleppen opzetten en wegkijken voor potentiële gevaren.”, aldus Coenradie.

Leefbaar Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester Aboutaleb. Wij willen duidelijke informatie van de burgemeester over waarom de gemeente is gestopt met het monitoren en wie dit besluit heeft genomen. Ook willen wij weten welke stappen de burgemeester onderneemt om ex-jihadisten zo spoedig mogelijk weer in de gaten te houden.