Rotterdamse horeca krijgt de ruimte om meer te bruisen dankzij de nieuwe horecagebiedsplannen. Het Stadsbestuur heeft deze maand de plannen vastgesteld voor 15 gebieden, waaronder Centrum en Delfshaven. De horecagebiedsplannen zijn ontwikkeld met hulp van ondernemers, bewoners en wijkraden en beschrijven per gebied of er ontwikkeling van nieuwe en bestaande horeca mogelijk is, en in welke vormen.

Visitekaartje van Rotterdam

Het Stadsbestuur, met Leefbaar erin, wil Rotterdam nog meer laten bruisen. Op verschillende plekken wordt daarom ruimte geboden voor een 24-uursvergunning, structureel ruimere terrassen of horeca die past bij het karakter van de wijk.

“Horeca is hét visitekaartje van Rotterdam. Daarom bieden we de komende jaren veel ruimte voor nieuwe en bestaande ondernemers, waarbij we rekening houden met wensen en zorgen van omwonenden. Een belangrijk punt is de nacht. Eerder is in het coalitieakkoord Eén stad al aangekondigd dat de inzet is om meer 24-uursvergunningen mogelijk te maken. De eerste stap om die ambitie te realiseren is gezet, door beleidsmatig ruimte te bieden aan tal van initiatieven in onder andere West, Zuid, Hoek van Holland en het Centrum.”, aldus Leefbaar-wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur).

Langgekoesterde wens

Met de nieuwe horecagebiedsplannen wordt op 15 locaties ruimte geboden aan de ontwikkeling van 24-uurshoreca, zoals aan een nieuwe nachtclub in de Merwe-Vierhavens. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van menig Rotterdammer, ondernemer én Leefbaar Rotterdam in vervulling. “Leefbaar Rotterdam is trots op hoe Rotterdam bruist, niet alleen voor inwoners maar ook voor mensen die juist naar onze stad komen voor een gezellig dagje of avondje uit. Om te blijven bruisen zijn ontwikkelingen nodig en daar is met de nieuwe horecagebiedsplannen ruimte voor gekomen. Het is geweldig dat verschillende horecazaken straks bijvoorbeeld 24 uur per dag open kunnen of een groter terras uit kunnen stallen.”, zo reageert Leefbaar-raadslid Geert Koster (Horeca).

“Bij een bruisende stad hoort natuurlijk ook een leefbare stad. Bij de horecagebiedsplannen is ook rekening gehouden met buurtbewoners. Zo zijn er bijvoorbeeld wijken waar juist geen nieuwe ontwikkelruimte voor horeca komt, of bijvoorbeeld alleen voor een lunchzaak. Een goede balans tussen wonen, veiligheid en uitgaan is het uitgangspunt.”, aldus Geert Koster.