Thomas Roskam is raadslid voor Leefbaar Rotterdam en houdt zich onder andere bezig met Cultuur. Het is hoog tijd voor een nieuwe editie van de Dance Parade, in zijn column schrijft hij hier over.

Het is inmiddels alweer 15 jaar geleden dat de laatste editie van de Dance Parade heeft plaatsgevonden; een stoet van wel 40 praalwagens met luide dancemuziek die zich door de straten van Rotterdam verplaatste. En feestgangers herinneringen zich vast ook wel dat de Erasmusbrug door de vele dansers meebewoog op de muziek. Diverse muziekstijlen, van bekende dj’s zoals Tiësto en Armin van Buuren tot obscuurdere zoals Mikata Soundsystem, de Dance Parade was altijd één groot Rotterdams feest. Het mooie was dat je zelf kon kiezen waar je aanhaakte bij de stoet, voor mij begon de tocht vaak op de Witte de With.

In 2010 werd het evenement geannuleerd, en later is het nooit meer georganiseerd. Wat mij betreft een gemis. De aanleiding voor het annuleren van dit evenement waren destijds de verscherpte, gemeentelijke, veiligheidseisen naar aanleiding van de strandrellen in Hoek van Holland. Terecht dat er veiligheidseisen zijn, en zeker, wat er destijds in Hoek van Holland is gebeurd mag nooit meer gebeuren. Maar we zijn inmiddels 15 jaar verder en het lijkt er bijna op dat een dergelijk evenement niet meer georganiseerd mag worden. Alle regeltjes waar een organisator aan moet voldoen maken het praktisch bijna onmogelijk om nog iets goeds neer te zetten. Ongehoord in een stad zoals Rotterdam. Een enkel incident met enorme gevolgen. Nogmaals, mensen hebben zichzelf te gedragen en ja er ging heus wel eens iets mis bij de Dance Parade, maar kunnen we niet gewoon met elkaar gaan genieten van dergelijke evenementen? Wat mij betreft veel leuker.

Nu is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel! Het Stadsbestuur, waar Leefbaar onderdeel van is, wil graag dat de iconische Dance Parade terugkeert. Om een terugkeer mogelijk te maken heeft het Stadsbestuur laten onderzoeken of de Dance Parade veilig georganiseerd kan worden. Het onderzoek brengt geweldig nieuws: het kan! Er is zelfs al gekeken naar diverse scenario’s, waarbij er richtlijnen worden meegegeven over een richting van de route, het aantal trucks en het wel of niet hebben van een eindfeest.

Dus wat mij betreft gaan de organisatoren en het stadsbestuur gisteren om de tafel om zo snel mogelijk tot een concreet voorstel te komen. Genoeg handvaten dus voor een goede start en een bruisende stad. Het is tijd om nieuwe herinneringen te maken bij de Dance Parade!