Ingrid Coenradie is fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. Als fractievoorzitter is zij namens Leefbaar, en samen met fractievoorzitters van andere lokale politieke partijen, betrokken bij de zoektocht naar de nieuwe burgemeester van Rotterdam. In haar column vertelt zij over hoe Rotterdammers bij deze zoektocht worden betrokken.

Achter elke grote stad staat een burgervader of -moeder. Na vijftien jaar is het voor Rotterdam weer tijd om een nieuwe te zoeken. Maar wie kiest dit gezicht van de tweede stad van het land, en hoe komt de keuze tot stand?

Als het aan Leefbaar Rotterdam ligt, kiezen de Rotterdammers dit beeldbepalende persoon zelf. Dit staat al sinds jaar en dag in ons verkiezingsprogramma en hebben we 15 jaar geleden, bij de vorige zoektocht naar een nieuwe burgemeester, ook gevraagd. Waarom? Omdat de Rotterdammer het leidende figuur achter de veiligheid en grote evenementen in zijn of haar stad zelf moet kunnen aanwijzen. Den Haag heeft dit voor nu nog onmogelijk gemaakt; de wet staat het niet toe om welke manier dan ook te gebruiken om deze keuze aan de Rotterdammer voor te schotelen. Maar hoe kunnen we de Rotterdammers dan wel (legaal en bindend) bij het proces betrekken?

De profielschets is hier het antwoord op. Bij het zoeken naar een burgemeester moet er een profielschets worden opgesteld, een soort vacaturetekst waaraan de sollicitanten moeten voldoen. Leefbaar heeft daarom al vroeg laten weten dat wij willen dat de Rotterdammer ook invloed krijgt op deze tekst. Dat is met succes! De gehele gemeenteraad vindt ook dat de Rotterdammer betrokken moet worden, daarom wordt u de komende weken gevraagd worden om een vragenlijst van de gemeente in te vullen. Met die vragenlijst kunnen Rotterdammers hun wensen naar voren brengen. Het is een troostprijs natuurlijk, want de echte hoop had gelegen op een gekozen burgemeester.

Omdat wij echt tot in onze diepste vezels geloven in uw stem in dit proces, zullen wij de komende weken de wijken intrekken met onze Burgemeestertour. Met de tour gaan we in totaal langs 14 locaties (bekijk hier de planning). Onze raadsleden willen graag met u in gesprek om te horen wat u zoekt in een nieuwe burgemeester, zodat deze de Rotterdammers het beste van dienst kan zijn. Daarnaast vragen we u om de vragenlijst van de gemeente in te vullen, waarmee u officieel meepraat over de profielschets van de burgemeester. Zo trekken we u mee in het proces.

En we hopen dat Den Haag zo snel mogelijk de wet verandert, zodat u volgende keer gewoon kan stemmen voor uw burgemeester. Daar blijven wij ons hard voor maken.