Robert Simons is Wethouder Haven, Economie, Horeca en Bestuur (wijken en kleine kernen) in het Rotterdamse Stadsbestuur. Voordat hij Leefbaar-wethouder werd, was hij lijsttrekker, fractievoorzitter, raadslid en in een eerdere collegeperiode ook wethouder. Als wethouder Wijken en Kleine Kernen is hij betrokken bij onder andere de Wijkhubs. In zijn column vertelt hij hier meer over.

Het Stadsbestuur hoort de wijken in te gaan. Niet alleen om lintjes door te knippen, maar vooral om te horen en te zien wat er onder de Rotterdammers leeft. De beleidstukken op het stadhuis zijn belangrijk, maar als wethouder weet je pas echt waarover je praat als je langs bent geweest. Hier zetten wij dan ook vol op in: dit college van Burgemeester en Wethouders gaat meer de wijken in dan ooit.

Dat is ook keihard nodig. In de afgelopen jaren zijn veel voorzieningen (vooral door landelijke maatregelen) uit de wijken wegbezuinigd, zoals politiebureaus. Hierdoor werd het vooral voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn lastig om met hun problemen ergens terecht te kunnen. Waar de overheid zich de afgelopen 30 jaar terug heeft getrokken uit de wijken, kiest dit Stadsbestuur ervoor om dicht bij de inwoners te zijn.

In iedere wijk zorgen we daarom voor een Wijkhub. Hier kunnen Rotterdammers terecht met al hun vragen over bijvoorbeeld overlast, achterstallig onderhoud, armoede, maar ook over problematiek achter de voordeur, verkeerde verhuurders en ga zo maar door. Begin volgend jaar openen we de laatste twee wijkhubs, waarna iedere wijk een eigen wijkhub heeft. Zo wordt de gemeente laagdrempelig toegankelijk voor iedere Rotterdammer, zodat we onze stad beter, mooier en veiliger kunnen maken.

Hierbij spelen onze wijkraden een cruciale rol. Rotterdam kent namelijk 39 wijkraden (met in totaal 291 wijkraadsleden) die dag en nacht voor hun wijk klaarstaan. Via de wijkraad kunnen bewoners, organisaties en ondernemers aandacht vragen voor zaken die zij belangrijk vinden, zoals meer groen of een betere bereikbaarheid van de wijk.

Afgelopen jaar ben ik langs bijna al deze wijkraden geweest en probeer ik, als wethouder wijken, ze zo goed mogelijk te faciliteren. Zo heeft iedere wijkraad een jaaractieplan opgesteld. Van extra speeltuinen tot aan pop-up milieuparken, van de in totaal 1484 acties wordt er 95% uitgevoerd door de gemeente. Een geweldige mijlpaal waar we trots op mogen zijn.

En we gaan door! Pim Fortuyn zei ooit: “In deze mooie stad is te veel niet op orde. Voor politici is er dan ook helemaal geen reden om zelfgenoegzaam achterover te leunen.” Dat doen we dan ook niet. U mag van ons verwachten dat wij naar u toekomen en naast u komen staan.