Leefbaar Rotterdam heeft de afgelopen periode honderden gesprekken en reacties opgehaald tijdens de eigen Burgemeestertour. In ruim twee weken tijd stond Leefbaar Rotterdam op 14 verschillende locaties, waaronder de kleine kernen zoals Hoek van Holland en Rozenburg.

“Tijdens de Leefbaar-Burgemeestertour gingen onze raadsleden, wijkraadsleden en medewerkers in gesprek met inwoners om te vragen wat zij belangrijk vinden in een nieuwe burgemeester. Tijdens deze gesprekken gaven inwoners aan dat Veiligheid het belangrijkste punt is. De nieuwe burgemeester moet zich volgens hen volledig inzetten om Rotterdam veiliger te maken en om de explosiegolf hard aan te pakken. Daarnaast gaven inwoners Rozenburg, Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Heijplaat aan dat zij graag door de nieuwe burgemeester meer gezien willen worden. Ook zij zijn onderdeel van de gemeente Rotterdam en willen zich dat ook voelen.”, zo vertelt fractievoorzitter Ingrid Coenradie. De waardevolle informatie die Leefbaar heeft gekregen tijdens de gesprekken, neemt de partij mee in het proces voor de nieuwe burgemeester.

Inwoners kunnen daarnaast via een gemeentelijke vragenlijst direct meepraten over de profielschets van de nieuwe burgemeester. Tijdens de Burgemeestertour kregen voorbijgangers ook de mogelijkheid om deze vragenlijst in te vullen. Op de 14 locaties zijn bij elkaar meer dan 600 gemeentelijke vragenlijsten ingevuld door inwoners, zowel fysiek op papier als digitaal. De papieren vragenlijsten heeft de partij overhandigd aan de griffie van de gemeente. Zij verwerken alle resultaten van de gemeentelijke vragenlijsten.

“Wat Leefbaar betreft hadden we graag een flinke stap verder gegaan en inwoners zelf de keuze voor de burgemeester voorgelegd. Bijvoorbeeld in de vorm van een bindend burgemeestersreferendum, waarbij inwoners tussen een paar kandidaten hun nieuwe burgervader of -moeder kunnen kiezen. Helaas is dat wettelijk nog steeds niet mogelijk. Wij zijn blij dat inwoners in ieder geval actief over de profielschets mee mogen praten, daarnaast blijven we de landelijke politiek vragen om in de toekomst een gekozen burgemeester wél mogelijk te maken.”, aldus Ingrid Coenradie van Leefbaar Rotterdam.