Het Stadsarchief Rotterdam houdt geen boekpresentatie in een synagoge vanwege de veiligheid. Het Rotterdamse Jaarboekje, dat gaat over de geschiedenis is onze stad, zou worden gepresenteerd in de Joodse synagoge aan het A.B.N. Davidsplein.

In deze editie staan ook drie artikelen over de Joodse geschiedenis in Rotterdam, extra pijnlijk dat de presentatie naar een andere locatie is verplaatst vanwege een onveilig gevoel bij genodigden.

Leefbaar Rotterdam vindt het afschuwelijk en totaal onaanvaardbaar dat een boekpresentatie in een synagoge anno 2023 te risicovol is geworden. “Dit mogen we nooit accepteren en vraagt om een krachtig signaal. Wij willen dan ook dat de gemeente al het nodige doet om alsnog een veilig verloop van de boekpresentatie in de synagoge te garanderen, ongeacht de inzet die dit vergt.”, aldus Leefbaar-raadsleden Simon Ceulemans en Ingrid Coenradie.

Komende donderdag, 2 november, komt de gemeenteraad bij elkaar voor de actualiteitenraad. Leefbaar Rotterdam heeft verzocht om het onderwerp op de agenda van de raad te zetten.