Heijplaters maken zich zorgen over de herinrichting van het oude dorp Heijplaat. Een bewonersavond maandag 13 mei werd dan ook drukbezocht, ook Leefbaar Rotterdam was als bezoeker aanwezig bij de avond.

Dorpsbewoners kregen tijdens de bewonersavond informatie over de plannen en konden reageren. “Er werden opmerkingen geplaatst van: kunnen wij nog meedenken, kan er nog wat veranderd worden en is dit het definitieve plan? Het antwoord was glashelder: nee, er kan niks meer gewijzigd worden, dit is het plan zoals we het gaan doen. Dit tot onvrede van de aanwezigen. Er werd door bewoners gesteld dat zij, vanuit de zijde van de gemeente, geen antwoord kregen op mailtjes, belletjes en dat met feedback niks is gedaan.”, zo vertelt Leefbaar-raadslid Joey de Waard.

Het is vreemd dat de gemeente niets met de feedback heeft gedaan én er nu ook niets meer gewijzigd kan worden. Joey de Waard: “Leefbaar Rotterdam is voor een benaderbare en betrouwbare overheid, een overheid die naar je luistert, en een overheid die wat doet met input die opgehaald wordt. Uit de reacties van Heijplaters tijdens deze avond komt het proces van de herinrichting niet over als goed voorbeeld van een benaderbare of betrouwbare overheid. Mensen hebben sterk het gevoel dat het spreekwoordelijke vinkje bij participatie is gezet, en dat er verder niet wordt geluisterd. Regeren van afstand hoorde je ook in de zaal.”

Iets veranderen aan de plannen moet via de politiek, zo werd tijdens de bewonersavond aangegeven. “Dat regelen we dan! Het is slecht dat de bewonersavond puur eenrichtingsverkeer was. Wij nemen de signalen wél serieus en willen dat er serieus wordt omgegaan met de signalen die de inwoners van Heijplaat afgeven. We hebben daarom een debat aangevraagd in de gemeenteraad.”, aldus De Waard. Tijdens het debat willen wij dieper ingaan op de communicatie en participatie bij dit project, het omleggen van de busroute, het opheffen van een ingang/ontsluitingsroute van het dorp, het 2-richtingsverkeer maken van een ingang van het dorp, het opheffen van parkeerplaatsen en de zorgen over wateroverlast.

Wanneer dit debat gevoerd gaat worden is nog onbekend. Wanneer dit bekend is, zullen wij dit kenbaar maken en is er voor Heijplaters ook ruimte om in te spreken bij het debat.