Leefbaar Rotterdam is niet voor betutteling, maar als basisschoolleerlingen al op het schoolplein staan te vapen gaat er iets drastisch de verkeerde kant op. Leefbaar Rotterdam heeft daarom begin dit jaar een motie ingediend voor een campagne tegen de e-sigaret.

De voltallige Rotterdamse gemeenteraad steunde de motie, waarmee deze unaniem werd aangenomen. Van links tot rechts, alle partijen zijn voor het Leefbaar-plan voor een jaarlijks terugkerende campagne. De campagne moet minderjarige jongeren informeren over de gevaren van het roken van vapes.

“Steeds meer jongeren gebruiken een e-sigaret, in de volksmond beter bekend als vape. Van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar heeft 1 op de 5 het afgelopen jaar wel eens een vape gebruikt. Een gigantische en zorgwekkende groei. Er zijn zelfs allerlei signalen dat leerlingen op de basisschool al vapen.”, zo legt Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes-van Aalst uit.

Het campagne-idee van Leefbaar Rotterdam wordt onderdeel van het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol en Drugs 2023-2027 van de gemeente. De campagne zal zich breed richten op jongeren, met als doel het overmatige vape-gebruik terug te brengen. Als er minder of nog maar weinig gebruik wordt gemaakt van de e-sigaret, zal de jaarlijkse campagne weer stoppen.

Bekijk de video hier.