Leefbaar Rotterdam heeft met verbazing kennisgenomen van de uitspraken van burgemeester Aboutaleb. Hij vreest namelijk problemen bij de ramadan half april, als de avondklok dan nog geldt. Dit omdat het vasten eindigt rond het ingaan van de avondklok. Volgens de burgemeester komen moslims tijdens de vastenmaand veel bij familie over de vloer en zou het “ingewikkeld” worden voor hen om zich aan de avondklok te houden.

Met deze absurde uitspraken krijgen vele families die met kerst, verjaardagen, oud & nieuw of begrafenissen hun familie niet konden zien vanwege de coronamaatregelen een klap in het gezicht. En laat staan alle ondernemers waarbij het water tot aan de lippen staat en hun levenswerk in rook op zien gaan of al die jongeren die opgesloten zitten op hun kamer of studio. Hoe rijmt u uw uitspraken met de voorheen zo ernstige en serieuze toon die u aansloeg over het coronavirus?

We zitten samen in deze coronacrisis, dan gaan we er ook samen uit, zonder voordelen of drogredenen voor groepen in de samenleving. Bovendien geeft de burgemeester met deze uitspraken een soort vrijbrief voor moslims om zich niet aan de avondklok te houden. Religieus georiënteerde samenkomsten staan niet boven de samenleving en de ongekende crisis die nu gaande is. Deelt de burgemeester deze stelling?

Naar aanleiding van zijn uitspraken kan hier twijfel over bestaan en een burgemeester die zegt dat hij er voor alle Rotterdammers is moet dit soort uitspraken ook niet willen doen. Kan de burgemeester dan ook garanderen dat – mocht er tijdens de ramadan nog een avondklok gelden – hij even hard optreed dan dat hij nu doet? Leefbaar Rotterdam staat voor gelijke monniken, gelijke kappen, wij hopen dat onze burgermeester dit deelt.

Leefbaar Rotterdam wil graag met de burgemeester hierover in debat. Wij verzoeken u derhalve dit onderwerp toe te voegen aan de agenda van de actualiteitenraad van donderdag 25 maart.

Met vriendelijke groet,

Tanya Hoogwerf