Tijdens de vrijdagpreek heeft de imam van de Rotterdamse Ettaouhid-moskee vrijdag 27 oktober de terreuraanval van Hamas op onschuldige inwoners van Israël verheerlijkt, zo ontdekte De Telegraaf. De krant vond online een opname van de preek, deze opname is door de moskee zelf online gezet.

In de preek omschrijft de imam de terreuraanval van 7 oktober -waarbij Hamas-terroristen honderden Israëliërs vermoorden, verkrachtten en ontvoerden- als ‘het verzet die iets gedaan heeft’. Ook zegt hij dat het bij deze oorlog alleen draait om de mensenrechten van ‘niet-moslims’ en is volgens de imam de oorlog niet tegen Palestina gericht, maar tegen de islam.

Leefbaar Rotterdam is geschokt na het nieuws en het beluisteren van de preek. Voor moskeeën en imams die geweld verheerlijken is in Rotterdam geen plaats. “De terreurdaad van Hamas neerzetten als een verzetsdaad, is verheerlijking. Tevens heeft hij het over een oorlog tegen de hele islam. Met deze uitspraken vormt hij een bedreiging voor de openbare orde in Rotterdam”, aldus raadslid Simon Ceulemans.

Wat Leefbaar Rotterdam betreft moet het afgelopen zijn met haatzaaien en als dit wel gebeurd, moet er opgetreden worden. In dit geval het sluiten van de moskee. Leefbaar Rotterdam heeft direct een debat met burgemeester Aboutaleb aangevraagd. Dit debat zal gevoerd worden op donderdag 2 november.