Preventief fouilleren wordt inmiddels al bijna 22 jaar als middel ingezet in Rotterdam. Dankzij Leefbaar Rotterdam werd het vanaf 2002 mogelijk om in bepaalde, door de burgemeester aangewezen gebieden, preventief te fouilleren. Het was één van de eerste grote successen die we toen als nieuwe partij boekten.

Door de jaren heen laten de cijfers zien dat preventief fouilleren werkt. Uit onderzoek bleek zelfs dat 87% van de Rotterdammers vond dat preventief fouilleren een bijdrage levert aan de verbetering van de veiligheid. Desondanks zoeken sommige partijen toch redenen om preventief fouilleren niet in te zetten. Met PvdA-GroenLinks in het Stadsbestuur tussen 2018-2022 werd er minder ingezet op preventief fouilleren, waarbij ook de Coronapandemie voor een daling zorgde.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 werd Leefbaar Rotterdam, mede dankzij u, opnieuw de grootste. Ditmaal wisten (s)linkse partijen ons niet uit het college te houden, waardoor Rotterdam gelukkig afscheid nam van PvdA en GroenLinks in het Stadsbestuur. Met Leefbaar Rotterdam aan het roer van het Stadsbestuur worden er andere keuzes gemaakt, zo wordt er ook veel meer ingezet op preventief fouilleren. Waar in 2021 met het vorige college slechts 4456 keer preventief werd gefouilleerd in Rotterdam, steeg dit aantal in 2022 met Leefbaar aan het roer naar 11.833 keer. Ook werden er meer dan driemaal zoveel voertuigen gecontroleerd. Ook het aantal aanhoudingen bij de controles steeg, van 118 in 2021 naar 292 in 2022. De cijfers van 2023 zijn nog niet bekend.

Preventief fouilleren heeft zich dubbel en dwars bewezen als middel om de veiligheid in de stad te verhogen. Wat Leefbaar Rotterdam betreft moet het vaker ingezet worden, zoals bij de aanpak van de explosiegolf die onze stad teistert. Het leverde Rotterdam de nieuwe titel ‘Explosiestad van Nederland’ op, daar moeten we snel vanaf. Burgemeester Aboutaleb is nog erg terughoudend met extra maatregelen, maar Leefbaar Rotterdam zal blijven hameren op een hardere aanpak.