Grote beleggers verdringen starters en doorstromers van de woningmarkt, constateert Leefbaar Rotterdam-gemeenteraadslid Hans van Putten. Het is volgens hem tijd voor serieuze maatregelen tegen het buitensporige opkoopgedrag van beleggers en hun torenhoge huurprijzen.

Vorig jaar werd 34 procent van de woningen in de vier grote steden verkocht aan mensen die er zelf niet gingen wonen. Het geldzuchtige opkoopgedrang van grote beleggers heeft de woningmarkt flink verziekt. Wie zijn hiervan de dupe? Onze agenten, verpleegsters, docenten en ga zo maar door. Voor modale inkomens is Rotterdam tegenwoordig haast onbetaalbaar. Dat is bijzonder treurig.

Een ondernemer die een pandje verhuurt als pensioenvoorziening is hierbij niet het probleem. Over het algemeen leveren zij maatwerk en bouwen ze een goede relatie op met de huurder. Helaas hebben vooral grote beleggers, uit binnen- en buitenland, in de afgelopen jaren veel panden opgekocht in onze stad. Zo werden hele etages opgesplitst in kleine woningen, zeg maar gerust ‘hokjes’, en vervolgens tegen belachelijk hoge prijzen verhuurd. De problemen die daardoor zijn ontstaan, zoals geluidsoverlast en uitpuilende afvalcontainers, staan niet op het zorgenlijstje van beleggers.

Opkoopbescherming

Dit heeft tot gevolg dat ruim 20 tot bijna 40 procent van de huizen in wijken als Charlois, Feijenoord, Delfshaven, Kralingen-Crooswijk en Noord in handen zijn van beleggers. Bewoners van deze wijken krijgen regelmatig misleidende briefjes in de bus met daarop ‘Ik koop uw huis tegen de hoogste prijs’. Sommige beleggers doen zich voor als particuliere woningzoekende. Bovendien blijkt vaak na taxatie dat deze beleggers helemaal niet de hoogste prijs bieden. In de populaire wijken is er dus opkoopbescherming nodig.

Beleggers rekenen vaak schrikbarend hoge huurprijzen. Mensen met een modaal inkomen die geen koophuis kunnen vinden, betalen zo de helft van hun salaris aan huur. Dat is absurd. Een huurprijscheck met een puntensysteem dat de maximale huur bepaalt, zoals in de sociale sector, is geen gek idee.

VVD en D66

Er is een aantal instrumenten om starters en doorstromers betere kansen te geven op een koopwoning, zoals de starterslening en 0 procent overdrachtsbelasting. Maar een doorslaggevende oplossing blijft uit. Als de VVD en D66 straks landelijk weer aan de knoppen mogen draaien, ben ik bang dat de problemen blijven. Want gaat de VVD grote beleggers het leven zuur maken? Natuurlijk niet. Ze hebben hun opkooppraktijken de afgelopen jaren in stand gehouden. De VVD zegt voor de middenklasse op te komen, maar uiteindelijk blijven ze grote beleggers paaien.

Weer grote beleggers op onze woningmarkt door snel opkoopbescherming in te voeren. Bouw meer voor starters en doorstromers die een huis willen kopen. Maak met een passend systeem van bijvoorbeeld een huurprijscheck een einde aan de wildwestpraktijken. Zo krijgen mensen met een modaal inkomen weer perspectief om betaalbaar een huis te kopen of te huren.