Deze vrije vertaling van een Engelstalig gezegde kwam bij me op, toen ik dinsdagochtend naar de televisie keek.

In mijn vaste ochtendritueel zit het aanzetten van WNL-ochtendeditie. Even kijken wie er zijn en soms direct zappen en soms met de krant op de schoot zijdelings volgen. WNL presenteert zich als de enige rechtse omroep, maar is in werkelijkheid de spreekbuis van de VVD: kartelpartij bij uitstek.

Dat onze nieuwsmedia voor 95% in handen zijn van het kartel lijkt me overduidelijk. Soms openlijk zoals bij EO, VARA-BNN en KRO-NCRV maar versluierd bij de rest van de NPO, die hun duidelijke linkse signatuur willen verkopen als onafhankelijk en objectief.

Deze week zag ik de fractievoorzitter van de VVD Rotterdam op de buis verschijnen bij WNL: de VVD omroep. Ik negeerde mijn zap-impuls en ben gaan luisteren, want het verschijnen van een lokaal politicus is een zeldzaamheid; Karremans moest dus wat te vertellen hebben. Dat deed hij ook. Schaamteloos schepte hij op over patseraanpak en preventief fouilleren zonder uiteraard te noemen welke partij daartoe het initiatief genomen heeft. Nee bikkeltje hard die VVD in 010 (sic)

Nu ben ik gewend aan dat pronken met andermans veren. De PvdA bestond het ooit te zeggen dat zij de Keilenweg gesloten hebben en wethouder Moti trekt de resultaten van het nationaal programma Rotterdam Zuid naar zich toe, zonder ook maar één vinger te hebben uitgestoken. Het is inherent aan de kartelpolitiek.

Wat is de verdienste van Karremans voor de VVD en de rest van het kartel, waardoor hij bij WNL zo mag pronken met andermans veren? Daartoe moeten we teruggaan naar de formatie in onze stad. Toen die in het slob dreigde te komen door de weigering met de grootste partij Leefbaar Rotterdam in zee te gaan (de jaloezie droop ervanaf) doorbrak de VVD de impasse. Dit terwijl ze de kans hadden om te laten zien dat links in onze stad liever met islamfanaten in zee gaat dan met de Rotterdamse volkspartij. VVD draaide om en ging akkoord met de huidige coalitie. De coalitie met maar liefs tien veelal volstrekt incapabele wethouders (de geschiedenis zal erover oordelen).

Op het daaropvolgende VVD-congres zat Karremans braaf op de ere-plek naast Rutte (alleen de halsband ontbrak) We wisten wie het initiatief genomen had tot de ogenschijnlijke bizarre combinatie VVD-Groen Links -PvdA- CU-SGP en CDA. Het slechtste rijtje van Rotterdam.

En nu plotseling komt het schoothondje van Rutte weer pontificaal opscheppen over dingen die door de samenwerking met links nimmer goed van de grond zullen komen. De redactie van WNL vraagt hem om over de veiligheid van onze stad te praten, terwijl die de laatste jaren weer op losse schroeven staat. Wat is het belang van de zgn. liberalen bij deze vertoning?

Zou het kunnen zijn dat Rutte wil preluderen op een landelijke coalitie door te laten zien: kijk, in Rotterdam werken we ook eendrachtig samen en daar – luister maar – werkt het erg goed?

Nederland heeft de laatste twee verkiezingen overduidelijk rechts gestemd, maar in onze stad is die stem weggemoffeld. Ik ben bang dat het schaamteloze optreden van Karremans een prelude op een landelijk vervolg is.

O ja, dat rat is natuurlijk niet persoonlijk bedoeld. Ik vind Karremans best een aardige vent. Het is alleen jammer voor hem, dat hij niet van eigen kracht kan uitgaan. Hij zal voor zijn braafheid wel campagnegeld van zijn club uit den Haag krijgen.