Er staat een grote make-over te wachten voor de Romeynshof in de Rotterdamse wijk Ommoord. Het sociale hart van de wijk wordt compleet vernieuwd, er komt nieuwbouw en dus een nieuwe toekomst. Wijkbewoners hebben de afgelopen periode wel hun zorgen bij Leefbaar geuit over de tussentijd. Waar moeten zij terecht tussen de sloop van de Romeynshof en de opening van de nieuwbouw?

Impact op de wijk

“Tot op heden was echter niet bekend waar de gebruikers tijdelijk gehuisvest kunnen worden. Leefbaar Rotterdam maakt zich zorgen. Vandaar ook dat wij een actualiteitendebat hadden aangevraagd om met de wethouder in gesprek te gaan. Door tijdsgebrek hebben wij helaas niet onze zorgen in een debat kunnen uitspreken, maar de wethouder heeft wel toegezegd schriftelijk op onze zorgen in te gaan.”, zo legt Leefbaar-raadslid Manuel Crielaard (Welzijn & Recreatie) uit.

En duidelijkheid is er gekomen, met goed nieuws voor de inwoners van Ommoord. Manuel Crielaard: “De bibliotheek en enkele ruimtes blijven tijdens de verbouwing beschikbaar. Wethouder Zeegers erkent het belang van deze plek voor de gemeenschap en onderstreept dat er gezocht wordt naar oplossingen. Veel wijkbewoners zijn gehecht aan de activiteiten en de ontmoetingsplek, gelukkig blijft dit allemaal beschikbaar”.

De wethouder heeft beloofd dat er in juni meer duidelijkheid komt over hoe de activiteiten in de tussenperiode worden opgevangen. Daarbij wordt gekeken naar zowel tijdelijke locaties als het behouden van zoveel mogelijk bestaande voorzieningen. Ook worden wijkbewoners en gebruikers actief betrokken bij dit proces.

Verandering

Als sociaal hart van de wijk, heeft de Romeynshof een belangrijke functie in Ommoord. Het tijdelijk wegvallen hiervan zou grote gevolgen hebben. “Gelukkig blijft de Romeynshof tijdens de grote make-over open. Wij vertrouwen erop dat er daadkrachtig gehandeld wordt door de wethouder, zodat niemand zonder ontmoetingsplek komt te zitten of onderbelicht raakt. Verandering is prima. Maar laten we wel zorgen dat de wijk na de verbouwing nog steeds een wijk is – en geen verzameling appartementen waar niemand elkaar kent. Wij vragen actie, wij vragen respect. En wij vragen een oplossing – vóórdat de sloophamer de ziel van Ommoord wegslaat.”, zo sluit Leefbaar-raadslid Manuel Crielaard.