Weer zijn de ruiten van de Joodse begraafplaats in Rotterdam ingegooid. De vele grote gaten in de met draadglas verstevigde ruiten laten zien dat er met veel geweld een flink aantal stenen tegenaan is gegooid. Leefbaar Rotterdam verwacht dat het stadsbestuur haar afkeuring uitspreekt tegen deze gewelddadige daad en het geweld tegen de Joodse gemeenschap stevig veroordeelt. Het wordt daarnaast tijd dat we lokaal, en ook nationaal, hier niet meer lichtzinnig over gaan doen, maar nu eens serieus gaan kijken hoe wij antisemitisme kunnen uitbannen. Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf vraagt daarom voor aanstaande donderdag een actualiteitendebat aan om dit in de Rotterdamse gemeenteraad te bespreken.

De aanhoudende haat tegen de Joodse gemeenschap is stuitend. De vernieling van deze laatste rustplaats van Joodse mensen is er één uit een reeks van vele incidenten in ons land. Zo werd afgelopen week het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam opnieuw beklad. Politici buitelden keer op keer over elkaar heen om daar schande van te spreken, terwijl effectieve maatregelen al jaren uitblijven. Om antisemitisme aan te pakken moeten we lokaal en landelijk hardere maatregelen nemen. Leefbaar Rotterdam wil op zijn minst meer cameratoezicht en patrouilles rond Joodse gebouwen en plaatsen.

Kortom, we moeten alles op alles zetten om de daders te pakken en te voorkomen dat dit soort walgelijke daden in de toekomst opnieuw gepleegd worden.