Rotterdam beleeft een aantal van haar meest gewelddadige weken van de afgelopen jaren. Schiet- en steekpartijen zijn aan de orde van de dag. Het is bijna nieuws als er een dag voorbijgaat zónder geweld. Al met al, roerige tijden waarin stevig en vooral zichtbaar leiderschap nodig is. Onze burgemeester en loco, VVD-wethouder Wijbenga gaan over de veiligheid in Rotterdam en zijn beiden in geen velden of wegen te bekennen. Juist in een tijd waar bestuurders zichtbaar de regie moeten pakken om de gevoelens van onveiligheid en onbehagen in stadsdelen aan te pakken. Een wijk waar gevoelens van onveiligheid en onbehagen erg aanwezig zijn is de Beverwaard, waar de wijk volhangt met noodkreten over het excessieve geweld in de wijk. De bewoners maken zich zorgen, en terecht!

Op het moment van schrijven komt het bericht binnen dat twee jonge mannen elkaar met een mes te lijf zijn gegaan in Crooswijk. Op steenworpafstand van een boksschool nota bene, waar D66 gratis boklessen wil geven om het geweld op straat te stoppen. Een echt D66-plan klinkt leuk maar lost weinig op. En het bericht dat er in Rozenburg een stille tocht wordt georganiseerd voor de 21-jarige Perry die is neergestoken door een 17-jarige. Alweer een stille tocht!

Burgemeester Aboutaleb en wethouder Wijbenga, de Rotterdammers willen antwoorden! Ze willen weten hoe u deze extreme golf van geweld gaat stuiten. De laatste brief aan de gemeenteraad dateert in ieder geval van 2 weken geleden. En begrijp me niet verkeerd. Ook de burgemeester verdient een welverdiende vakantie. Maar ook vanuit een zonnig Marokko kunnen de Rotterdammers op z’n minst toegesproken worden.

Daarnaast hebben we nog onze goedgemutste loco-burgemeester Bert Wijbenga, normaliter toch wel te porren voor wat wijze woorden links of rechts in de media. Maar ook hier oorverdovende stilte. Druk met de verhuizing naar Vlaardingen? Of heeft het inwerken van wethouder-in-de-dop Vincent Karremans meer voeten in de aarde dan vooraf gedacht? Het blijft gissen.

Wij krijgen vragen van Rotterdammers over het feit dat de burgemeester en VVD-locoburgemeester Wijbenga onzichtbaar zijn. Wij krijgen ook berichten van Rotterdammers die zeggen: ‘in deze stad wil ik mijn kinderen niet meer laten opgroeien’. Kunnen wij ‘s avonds nog veilig de straat op? Begrijpelijke reacties!

Juíst op dit soort momenten willen de Rotterdammers leiderschap zien. Ook een burgemeester die al 12 jaar op z’n post zit, moet zich beseffen dat het vertrouwen van de Rotterdammers niet vanzelfsprekend en oneindig is.

Leiderschap is zichtbaar zijn voor je troepen, op de momenten die ertoe doen. Nu is zo’n moment, maar de Rotterdammers zien en horen niets!