Een groot deel van de Rotterdamse raadsleden is donderdagavond weggelopen tijdens een stemming in de gemeenteraad. ChristenUnie, VVD en Leefbaar Rotterdam brachten de motie ‘Veroordeel steun aan Jodenhaat’ in. GroenLinks, PvdA, D66, 50Plus, SP, Volt en Partij voor de Dieren weigerden te stemmen en verlieten snel de raadszaal.

Leefbaar Rotterdam, VVD en ChristenUnie bleven uiteraard in de raadszaal en stemden voor de motie, ook Forum voor Democratie stemde voor. DENK en Bij1 bleven zitten, zij stemden tegen de motie.

In de motie werd ervoor gepleit dat er geen plek is voor Jodenhaat op de Rotterdamse straten en dat de pro-Hamas demonstratie van zondag 7 oktober walgelijk en moreel verwerpelijk is. Dat de partijen de zaal verlieten om niet te hoeven stemmen, daar zijn geen (nette) woorden voor.

“Ik vind dit een politiek dieptepunt voor deze gemeenteraad. Politiek is keuzes maken. Raadsleden die te laf zijn om een keuze te maken, zelfs op dit punt, moeten de ogen uit hun kop schamen.”, zo reageerde Leefbaar-raadslid Simon Ceulemans.