Landelijk zijn er grote vermoedens van fraude en uitbuiting in de jeugdzorg, zo meldt RTL Nieuws. Bij een landelijke steekproef van het Stichting Kwaliteitsregister Jeugdzorg (SKJ) werden 274 ervaringscertificaten van zorgprofessionals gecontroleerd, hierbij bleken bij bijna 1 op de 5 hulpverleners de papieren niet op orde. Zij worden daarom uit het register geschrapt. Het register zegt dat er sprake is van fraude.
Papieren niet op orde
Volgens RTL Nieuws worden er nu tussen 50 en 60 zorgverleners uit het register voor de jeugdzorg geschrapt en loopt dat aantal hoogstwaarschijnlijk flink op, omdat het onderzoek pas net is begonnen. De komende periode worden er ruim 3500 registraties doorgelicht. Een SKJ-registratie zou juist aan moeten tonen dat de zorgprofessional voldoet aan de strenge eisen van het vak, maar die kwaliteit blijkt door de fraude met certificaten niet gewaarborgd.
“Wij zijn erg geschrokken van deze steekproef, het gaat om hulpverleners die bijvoorbeeld diagnoses mogen stellen bij jongeren die vatbaar voor criminelen zijn. We hebben daarom schriftelijke vragen aan het college gesteld of bekend is of er ook ervaringscertificaten zijn ingetrokken van Rotterdam actief waren.”, zo reageert Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes-van Aalst (Zorg & Jeugdzorg).
Aanpak van zorgfraude
Rotterdam pakt zorgfraude al hard aan, hiervoor is een speciaal actieplan gelanceerd. In onze stad wordt 5 tot 10% van de zorg verleend door zorgcowboys, fraudeurs en zelfs criminelen. Dit wordt hard aangepakt met het actieprogramma, waarbij er ook aandacht is voor de zorg die wordt verleend onder de jeugdwet. Caroline Aafjes-van Aalst: “In onze schriftelijke vragen hebben wij de wethouder ook gevraagd of er vanuit het actieprogramma al iets wordt gedaan om onterechte uitgifte van de ervaringscertificaten tegen te gaan, of dat het mogelijk is om hier alsnog maatregelen voor te nemen”.
Criminaliteit
Niet alleen in de zorg zijn er criminelen aan het werk, ook krijgt het SKJ landelijk signalen binnen dat malafide jeugdzorgmedewerkers vatbare jongeren ronselen. “Het is ongekend dat jeugdzorgmedewerkers, die er juist zijn om jongeren te stimuleren voor een betere toekomst, juist diezelfde jongeren onderdompelen en verleiden tot een duistere toekomst van criminaliteit. Dat mogen we nooit tolereren en moet, indien deze medewerkers in Rotterdam werkzaam zijn, keihard aangepakt worden!”, aldus Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes-van Aalst.