Benieuwd over welke zaken Leefbaar Rotterdam de afgelopen maand aan de bel heeft getrokken en waar wij vragen over hebben gesteld bij de wethouders en burgemeester? Bekijk het overzicht van onze schriftelijke vragen.
Wat is dat nou op de Rauwenhoffstraat?
Leefbaar Rotterdam maakt zich zorgen over een verbouwing van een voormalig schoolpand aan de Rauwenhoffstraat. Dit pand moet onderkomen bieden aan een maatschappelijke organisatie op de begane grond en 12 woningen. Ondertussen wordt hier al 2 jaar mondjesmaat aan gewerkt en het bouwterrein is niet goed beveiligd. Daardoor is het terrein vrij toegankelijk voor kinderen en wordt er last ondervonden van daklozen en junks die het pand als nachtonderkomen gebruiken. Buurtbewoners maken zich zorgen over de veiligheid van hun kinderen en ondervinden overlast van de daklozen en junks die gebruikmaken van het pand. Leefbaar wil dat het terrein wordt beveiligd, zodat het niet gebruikt kan worden voor ongewenste activiteiten, kinderen niet zomaar het terrein kunnen betreden en dat de werkzaamheden aan dit pand snel worden afgerond.
Uitspraken wethouder Achbar over scheiding kerk en staat
DENK-wethouder Achbar trok onlangs de scheiding tussen kerk en staat in twijfel. Achbar (Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie) zei, tijdens een interview over een door hem georganiseerde Iftar, tegen het AD: “We hebben al heel lang het begrip scheiding van kerk en staat. Maar de definitie daarvan is niet meer van deze tijd, ook als je kijkt wat voor rol religieuze instellingen hebben in onze samenleving. Die moet je juist koesteren en als stad aan je binden. Dat is wat we hier doen.” Leefbaar Rotterdam vindt het onvoorstelbaar dat een Rotterdamse wethouder in een krant meldt dat de scheiding van kerk en staat, of de definitie hiervan, ‘niet meer van deze tijd’ is. Dit gaat om een fundamentele pijler onder onze Westerse samenleving. Wij roepen deze wethouder op het matje en hebben met spoed schriftelijke vragen gesteld of deze wethouder achter zijn uitspraken staat, waarom hij deze heeft gedaan, of dit weergeeft waar zijn partij voor staat, en of hij bereid is zijn woorden terug te nemen en zonder mitsen en maren te onderschrijven dat de scheiding tussen kerk en staat onverminderd een fundamentele pijler is van onze westerse samenleving waaraan niet getoornd mag worden?
Inzet welzijnsbudget door Stichting SOL
Naar aanleiding van het initiatief “Hart voor Palestina”, mede georganiseerd door Stichting SOL, hebben wij enkele vragen over de besteding van welzijnsbudgetten binnen Rotterdam. Stichting SOL ontvangt subsidies voor welzijnswerk dat gericht is op alle Rotterdammers en hoort onpartijdig te zijn in maatschappelijke en politieke kwesties. Door actief mee te werken aan een inzamelingsactie voor een specifiek geopolitiek thema, lijkt de stichting echter een standpunt in te nemen over een onderwerp dat erg gevoelig ligt in onze stad. Dit roept vragen op over de neutraliteit van instanties en de juiste besteding van welzijnsgelden, daarom hebben we het college doormiddel van schriftelijke vragen om opheldering gevraagd.
Mazzel zonder mazelen
Onlangs werd bekend dat de mazelen zich meer dan voorheen aan het verspreiden is in Rotterdam, en werden 10 bevestigde besmettingen gemeld. Daarnaast is de vaccinatiegraad gedaald in onze stad. Leefbaar maakt zich grote zorgen over deze situatie. Sinds 2019 is de gemeente verantwoordelijk voor het Rijksvaccinatieprogramma. Sindsdien heeft de gemeente de taak om ervoor te zorgen dat de vaccinatiegraad voldoende is om de volksgezondheid te waarborgen. En verdere uitbraken te voorkomen. Wij willen onder andere de oorzaak van deze lage vaccinatiegraad weten en welke inspanningen het college voorstelt om de vaccinatiegraad weer op niveau te krijgen.
We laten de Hoogstraat toch niet verloederen?
De Hoogstraat is een van de meest toonaangevende plekken van het centrum die verschillende delen in het centrum met elkaar verbindt, bijvoorbeeld als je van de lijnbaan naar de Markthal wandelt of de kubuswoningen wilt bezichtigen. Daarom is het van belang dat deze straat er goed uit ziet en een aangenaam gevoel oplevert. Momenteel is niks minder waar. Voornamelijk de staat van Hoogstraat 188 is niet om aan te zien. Bezoekers van de stad kijken hier naar een slecht onderhouden, grijs/zwarte gevel. En het lijkt ons van belang dat de gemeente proactief handelt om dit te voorkomen. Daarom vraagt Leefbaar Rotterdam zich af hoe het kan dat een pand als dit op een prominente locatie er zo bijstaat, hoe dit aangepakt wordt, en hoe dit soort situaties in de toekomst voorkomen worden.
Zieke zwanen
Enige tijd geleden verscheen er in de Havenloods een bericht over de zwanen op de Lange Hilleweg. Op de singel leefden drie prachtige zwanen – leefden, want afgelopen maand zijn de dieren doodziek afgevoerd met het vermoeden van botulisme. Uit schriftelijke vragen aan het Waterschap Hollandse Delta blijkt vooral dat de verantwoordelijkheid voor schoon water bij de gemeente ligt. Rotterdammers hebben recht op schoon water, en de dieren die de natuur in de stad nog een beetje dicht bij de mensen brengt zouden hier veilig in moeten kunnen leven. Het doorsturen van het probleem van het ene bestuursorgaan naar het andere helpt niemand verder en zorgt alleen maar voor frustratie.
Leefbaar Rotterdam vindt dat het probleem zo snel mogelijk moet worden opgespoord, onderzocht en opgelost. Daarom hebben wij schriftelijke vragen gesteld aan het college om te achterhalen of, en welke acties er worden ondernomen en is voorgesteld proactief en structureel de kwaliteit van binnenstedelijk water te onderzoeken.
Levensgevaarlijk kruispunt Dorpsweg- Gruttostraat
In de ochtend van 13 maart vond er weer een ernstig ongeluk plaats op de kruising Dorpsweg-Gruttostraat in Rotterdam-Charlois, waarbij een motorrijder in botsing kwam met een auto. In november kwamen twee jongens op een scooter in botsing met een bestelbus en in december werd een fatbike geschept door een bestelbus. Dat er op deze plek veel ongelukken gebeuren, is geen toeval. De kruising Dorspweg-Gruttostraat is ronduit onoverzichtelijk te noemen. We vinden dat er snel wat gedaan moet worden aan dit kruispunt waar veel slachtoffers vallen. Daarnaast zorgt de afsluiting van de dorpsweg als gevolg van het ongeval voor een verkeersinfarct op zuid. Om een verbetering van de verkeersveiligheid in deze straat te realiseren, is de wethouder gevraagd of hij zich bewustzijn is van deze onveilige situatie. En verzoeken we maatregelen te nemen om de doorstroming van verkeer in deze wijk te bevorderen.
Een pure bende aan de Eliotplaats
Al lange tijd ondervinden bewoners van een groot wooncomplex aan de Eliotplaats in Ommoord overlast van grootschalige vervuiling, criminaliteit en vandalisme. Onlangs kwam het schrijnende bericht naar buiten dat de flat al maanden wordt geterroriseerd door ‘vreemde figuren’ en de hal bezaaid ligt met ontlasting, kots en dode muizen. Als dit nog niet genoeg is, werd er onlangs een grootschalig drugslab gevonden, en werd er afgelopen jaar een zelfgemaakt explosief gevonden. Dit is uitgebreid beschreven in een artikel van het AD. Een Rotterdam onwaardige situatie, wij maken ons grote zorgen om de van de bewoners. Havensteder lijkt niet te reageren op klachten en laat het na om onveilige woonsituaties te voorkomen en op signalen te reageren. De onveiligheid en criminaliteit die zich hier voordoet, waardoor veel mensen met een onveilige situatie geconfronteerd worden, moet keihard aangepakt worden. Daarom hebben we schriftelijke vragen gesteld aan het college. Zo verzoeken we het college om verscherpt toezicht te plaatsen, en Havensteder te dwingen om deze situatie in orde te krijgen en de letterlijke shitshow in deze flat op te ruimen.
Vertraagde rioolwerkzaamheden Rivierenbuurt in Rozenburg
Al in 2022 zou er gestart worden met werkzaamheden aan de riolering in de Rivierenbuurt te Rozenburg. Maar al snel liep dit vertraging op. Inmiddels beweerd een bord aan de Laan van Nieuw Blankenburg dat de werkzaamheden eind 2026 afgerond moeten zijn. Afgelopen december kregen inwoners een brief waarin te lezen was dat de werkzaamheden in januari hervat zouden worden, maar hier is niks van terechtgekomen. Het stilleggen van de werkzaamheden zou het gevolg zijn van een conflict tussen gemeente en aannemer, waarbij de gemeente niet tevreden is over de kwaliteit van de diensten. Ondertussen zijn de bewoners de dupe van de vertraging en blijven verkeerstechnische aanpassingen, om de bereikbaarheid voor hulpdiensten te verbeteren achterwege. Bewoners van deze wijk zijn het beu. Kritisch zijn op kwaliteit is belangrijk, maar zorg dan dat er zo snel mogelijk wordt doorgepakt, maar er wordt allesbehalve proactief gehandeld. Leefbaar Rotterdam wenst daarom opheldering.
Leegstaande woningen aan de Beijerlandselaan en Groene Hilledijk
Bij een bezoek aan de Beijerlandselaan en Groene Hilledijk viel op dat een groot aantal panden al langdurig leegstaan. Het meest schrijnende was het aantal leegstaande woningen, zo was er met een korte wandeling al 60 leegstaande woningen te zien. In een tijd van hoge woningnood is het onacceptabel dat leegstaande woningen al langere tijd staan te verpieteren, terwijl er wordt geschreeuwd om creativiteit om versneld woningen te creëren voor starters. Daarom heeft Leefbaar Rotterdam samen met ChristenUnie het college om opheldering gevraagd over de leegstand. En is verzocht om de mogelijkheden te onderzoeken om de panden aan te bieden aan woningzoekenden en hoe de leegstand van panden nu en in de toekomst aangepakt kan worden.
Wie betaalt de rekening?
Op 13 augustus 2024 heeft een groep krakers bezitgenomen van het oude gebouw van basisschool Het Open Venster aan de Catullusweg in Lombardijen. Volgens De Havenloods drong een groep van zo’n veertig krakers het leegstaande schoolgebouw binnen. Het gebouw was op het moment van de binnentreding eigendom van de Stichting Voor Protestants-Christelijk Basis- En Orthopedagogisch Onderwijs te Rotterdam-Zuid. Het is inmiddels een half jaar geleden dat het gebouw illegaal werd bezet en sinds september 2024 is de gemeente Rotterdam eigenaar van het gebouw. In de beantwoording van de eerder gestelde vragen zegt het college geen haast te hebben met ontruiming omdat er vleermuizen verblijven in de oude school. Tenslotte werden we door omwonenden ook nog gewezen op een Instagram filmpje waar deze illegale bezetters vol trots verkondigen dat ze er voor nul euro huur zitten en etaleren ze hun staatsondermijnende activiteiten. Deze krakers hebben niet meer recht op een woning dan andere woningzoekenden, en daarom hebben we de gemeente verzocht aangifte te doen. En contact te zoeken met de krakers in het pand om een huurprijs voor te leggen voor de tijd dat het illegale verblijf wordt gedoogd.
Promoten Barendrechtse moskee door wethouder
Gisteren verscheen op de Facebookpagina MoskeeBarendrecht een opmerkelijk filmpje. In het filmpje spreekt de wethouder uit de moskee te steunen, noemt dit een prachtig initiatief, lang gekoesterde wens en zegt het vertrouwen in de gemeenschap te hebben genoeg geld bij elkaar te krijgen voor de realisatie.
We zijn verbijsterd na hiervan kennis genomen te hebben. Maar het wordt nog gekker. In de antwoorden op de schriftelijke vragen naar aanleiding van uitspraken over de scheiding van kerk en staat geeft de wethouder aan zich bewust te zijn van dit belangrijke Nederlandse grondbeginsel. Maar het promoten van een moskee door een wethouder, die dus onderdeel is van de politiek en een belangrijke politieke taak vervult, gaat haaks in tegen de scheiding tussen kerk en staat. Maar het was nog niet gek genoeg. De gemeente Barendrecht heeft laten weten nergens vanaf te weten. De gemeente niet benaderd door de organisatie met officiële plannen, een vergunningsaanvraag of wat dan ook. Ze weten niet meer dan wat de organisatie zelf online heeft geplaatst. Leefbaar Rotterdam vindt het bizar dat een Rotterdamse wethouder zich in deze schimmige plannen -notabene in een buurgemeente- heeft laten zuigen en zijn steun uitspreekt voor een plan waar niet eens een vergunning voor is afgevraagd. Daarom hebben we samen met JOU verschillende kritische vragen gesteld en roepen we de wethouder op het matje om zich te verantwoorden voor het als wethouder zijnde promoten van schimmige plannen met als doel de verdere islamisering van de samenleving te bewerkstelligen.
Het spookhuis van sportdorp
In een item van Open Rotterdam kwam naar voren dat een pand aan de Elfstedenstraat 3 te Sportdorp al minstens 20 jaar niet bewoond wordt. Volgens de gegevens uit het kadaster staat het pand op naam van iemand die al meer dan 20 jaar geleden is overleden. Het is vreemd dat in een tijd van woningcrisis er geen proactief beleid is voor leegstaande woningen die in het bezit zijn van overleden personen. De twintigjarige leegstand begint ook nadelige gevolgen te hebben voor de buren van de leegstaande woning. Zij krijgen last van lekkages en moeten gezamenlijk de wildernis in de tuin onderhouden. Omdat buren niet het slachtoffer mogen worden van achterstallige onderhoud aan een naastliggende woning, heeft Leefbaar Rotterdam onder andere opheldering gevraagd wie er opdraait voor de kosten voor het achterstallige onderhoud. En zijn er vragen gesteld over de wettelijke termijnen van leegstaande woningen van overleden personen.
Overlast Oldengaarde, vrijwilligers, recreanten en sporters lastiggevallen
De parkeerplaats van Handbalvereniging Feyenoord en S.V. BZC Zuiderpark wordt al langere tijd geterroriseerd door lachgaslurkende en andere drugsgebruikende jongeren.
Hierover is regelmatig melding gemaakt bij de politie en Toezicht & handhaving. Desondanks blijft het probleem hardnekkig en de inzet door de genoemde instanties is beperkt. Ook bleek dat bij het verlaten van de kantine na een gezellige bingo-avond, de gasten lastiggevallen werden door dit criminele tuig. Ook worden de sportvelden illegaal betreden en bevuild door mensen die daar hun hond uitlaten, worden er vaak auto’s voor de toegangshekken geparkeerd en wordt er veel afval gedumpt.
Medewerkers en sporters gaven aan dat de overlast structureel voorkomt en dat men zich hierdoor niet veilig voelt, de avonden steeds meer proberen te vermijden en de zin om te sporten naar een dieptepunt is gezakt. Leden van een sportclub mogen nooit het plezier worden afgenomen door overlastgevende aso’s die geen rekening willen, of kunnen houden met een ander. Daarom hebben we verschillende schriftelijke vragen gesteld aan het college om te doen wat nodig is om deze vervelende situatie aan te pakken en een gemoedelijke sfeer terug te brengen bij deze sportverenigingen.
Daklozenoverlast Schiekade en omgeving
De verhuurder van een winkelpand in de plint van het complex aan de schiekade meldde ons onlangs dat de ondernemer die in het pand gevestigd was de huur heeft opgezegd als gevolg van problemen met daklozen in de winkel. Tevens melden bewoners ons dat het hostel dat naast het appartementencomplex is gelegen een steeds grotere bron van overlast vormt. Zeer grote groepen gasten oerd veroorzaken tot in de late uren herrie voor de deur, staan massaal te blowen en zorgen voor ernstige vervuiling. Ook wordt er openlijk gedeald. Bij overmaat van ramp is onze fractie benaderd door een bewoner even verderop die aan de bel trekt over ernstige overlast en diefstal door verslaafde daklozen die aan de Nico Adriaans Stichting gelinkt zouden zijn. Hij spreekt onder andere over auto-inbraken, vervuiling en de roes uitslapen in de speeltuin die hierdoor door steeds meer ouders en kinderen gemeden wordt. De problematiek strekt zich volgens de bewoner uit over de Snellemanstraat (rond basisschool Prinses Juliana), de Woelwijkstraat, de Wiekstraat, de Tollenstraat en de Vletstraat. Meerdere meldingen bij de politie hebben nog niet tot merkbare stappen geleid.
Rotterdammers mogen niet gebukt gaan onder overlast van daklozen en junks en er moet nu goed opgetreden worden tegen de langdurige overlast in dit gebied. Daarom heeft Leefbaar Rotterdam een set schriftelijke vragen gesteld aan het college om met een doeltreffende aanpak te komen.