De Wildwestschietpartijen die momenteel in Rotterdam plaatvinden zijn ongekend. De Rotterdamse korpschef Westerbeke spreekt van een concentratie van geweld in de maand juli. Daarnaast wordt Rotterdam geteisterd door messengeweld onder voornamelijk jongeren, met als voorlopig dieptepunt de dood van de 15-jarige Joshua, doodgestoken in een parkje in de Beverwaard door een leeftijdsgenoot. De steker was al bekend bij de instanties, omdat hij eerder met een machete heeft gedreigd.  

De oproep van Rotterdammers aan de politiek is terecht, doe wat! Het huidige college blinkt vooral uit in het uitvoeren van onderzoekjes en formeren van werkgroepen, die praten over het fenomeen messengeweld onder jongeren. Pappen en nathouden! In de UK stak het fenomeen messengeweld onder jongeren al eerder de kop op en heeft uiteindelijk geleid tot een record aantal van 46.000 steekincidenten van maart 2019 tot maart 2020! In de UK wordt inmiddels gesproken over een epidemie van messengeweld. Ik hoop dat we het hier niet zo ver laten komen.

Maar goed, naast de politie en de overheid is er nog een belangrijke speler om het messengeweld te stoppen. Dit zijn namelijk de ouders! Het is een bekend gegeven dat kinderen in veel Rotterdamse wijken tot laat in de avond op straat rondzweven. De ouders hebben vaak geen idee wat hun kinderen uitspoken. Wil je messengeweld onderen jongeren terugdringen dan moeten de ouders hun ouderlijk gezag laten gelden. Want waar blijven die messen als de kinderen thuis zijn, worden die netjes uit de broek gehaald voordat deze de was in gaat? Soms gaat het zelfs om machetes, waar berg je die thuis op als 15-jarige? Op je nachtkastje?

Criminoloog Werdmölder wijst ook naar de multiculturele samenleving als een van de oorzaken, zoals we dit weekend in het AD konden lezen. ‘Het gebruik van messen is in de Antillen veel gebruikelijker. Kinderen wordt ook geleerd op straat hun mannetje te staan. Dat is diepgeworteld.’

Daarnaast is er ook nog het zwaan kleef aan effect; als eenmaal een aantal jongens messen draagt dan volgen er vaak meer, omdat ze zich willen kunnen verdedigen. Het kan in combinatie met een gebrekkige integratie en de welig woekerende drugscriminaliteit leiden tot een spiraal van zinloos geweld onder jongeren.

Niemand wil dat kinderen om niets worden neergestoken, ouders niet, broertjes en zusjes niet, niemand niet! We zitten ook niet te wachten op meer stille tochten in onze stad. Dus ouders pak je verantwoordelijk en laat je ouderlijk gezag gelden!