Rotterdam krijgt mogelijk een pilot met fors hogere boetes voor afvaldumpers. Gedumpt afval is een doorn is het oog van menig Rotterdammer en van Leefbaar Rotterdam, daarom moet de aanpak hiervan verscherpt worden. Leefbaar diende onlangs in de gemeenteraad een motie in voor een pilot met fors hogere boetes, deze motie is door een meerderheid van de raad aangenomen.
Het Rotterdamse Stadsbestuur gaat de stad daarom bij het Rijk aanbieden voor een pilot, in navolging van Enschede. “Er zijn nog te veel mensen die hun troep gewoon op straat gooien. Losse papiertjes op straat gooien of zakken vol afval naast containers dumpen, die vervolgens door meeuwen en ratten open worden getrokken. Rotterdammers verdienen een schone stad en wie de stad vervuilt, moet hiervoor hard gestraft worden.”, zo legt Leefbaar-raadslid Benvenido van Schaik (Buitenruimte) uit.
Fors hogere boetes hebben een afschrikwekkende werking, dit moet ervoor zorgen dat er geen afval meer gedumpt wordt. In Singapore is dit model bijvoorbeeld zeer succesvol. Ook in Nederland zou de maatregel zeer goed kunnen werken. Enschede heeft zich bij het Rijk aangeboden als pilotstad om in ons land te experimenteren met hogere boetes. Door de aangenomen Leefbaar-motie gaat ons Stadsbestuur ook Rotterdam aanbieden als pilotstad.
“De hardwerkende mensen van de Roteb stropen volop de mouwen op om Rotterdam schoon te maken. Hier zijn we ze zeer dankbaar voor! Maar het moet natuurlijk niet dweilen met de kraan open zijn, het probleem moet bij de bron aangepakt worden. Door de vervuilers flinker te straffen, worden de Rotterdamse straten schoner.”, aldus Benvenido van Schaik. “Daarnaast wil ik Rotterdammers vragen om een handje mee te helpen met een schonere stad. Blijf gedumpt afval melden bij de gemeente via telefoonnummer 14010 of de MeldR-app. Met de meldingen kunnen ook hotspot-locaties in beeld worden gebracht, wat voor de handhaving erg belangrijk is”.
De Telegraaf schreef onlangs over het Leefbaar-plan: