Op warme dagen maken Rotterdammers massaal gebruik van de parken en zwemplekken die de stad rijk is. Er wordt soms zoveel gebruik van gemaakt, dat de gemeente op moet roepen om niet naar bijvoorbeeld het Kralingse bos te komen. Er is in Rotterdam een grote behoefte aan openbare zwemplekken, Leefbaar stelde daarom begin deze maand schriftelijke vragen.

Coolhaven

Rotterdammers zijn de afgelopen weken getrakteerd op een aantal mooie zonnige dagen. “Dat zorgde ervoor dat men massaal de verkoeling op ging zoeken, bijvoorbeeld in de Rijnhaven, maar ook in de Coolhaven bij het Tuchinskipark.”, aldus Leefbaar-raadslid Vanessa Bruin. Zwemmen is officieel verboden in de Coolhaven, toch wordt het water vaak gebruikt voor een verfrissende plons. Leefbaar stelde dan ook twee jaar geleden al schriftelijke vragen over de zwemplek en pleitte voor een drijvend zwembad, zodat er veilig gezwommen kan worden en de waterkwaliteit ook gewaarborgd kan worden. Vanessa Bruin: “Leefbaar Rotterdam ziet de grote behoefte naar openbare zwemplekken en snapt nog altijd dat de plek, ondanks alle mogelijke gevaren, uitnodigt om tijdens deze hete dagen een duik te nemen. Wij zijn dan ook benieuwd naar de resultaten van het onderzoek naar een drijvend zwembad aan het Tuchinskipark, welke begin 2023 verwacht werden.”

Veel behoefte aan openbare zwemplekken

Naast de Coolhaven is er in de rest van Rotterdam ook een grote behoefte aan openbare zwemplekken, zoals bij het quarantaineterrein Heijplaat en de rivierbocht bij de Kralingse Esch. Op deze, en andere plekken, gaan zwemmers vaak wildzwemmen. Leefbaar Rotterdam heeft dan ook aan de verantwoordelijk wethouder gevraagd hoe er gekeken wordt naar de verhouding in vraag en aanbod van openbare plekken.

In de Rijnhaven is recentelijk een nieuwe openbare zwemplek geopend, die nu al een groot succes is. Wij zijn benieuwd of het Stadsbestuur ook andere zwemlocaties heeft verkend en wellicht op het oog heeft om te openen. Tot slot is de waterkwaliteit van de zwemplekken erg belangrijk, daarom is er in de schriftelijke vragen ook gevraagd of de gemeente maatregelen kan nemen om de waterkwaliteit te garanderen.

De Telegraaf schreef onderstaand artikel over de schriftelijke vragen: