Schriftelijke vragen van Leefbaar Rotterdam hebben geleid tot de Rotterdamse Taxi Aanpak. Verkeerswethouder Vincent Karremans grijpt in en wil het taxivervoer in de stad fors verbeteren.

In 2023 kregen we signalen van jongeren over de absurde taxiprijzen na een avondje stappen. Bedragen van 50, 60 of soms wel 80 euro worden gevraagd voor een ritje van tien minuten van het centrum naar huis. Dat is absurd. Daarom trok Leefbaar Rotterdam destijds aan de bel. Naar aanleiding van onze vragen heeft de gemeente onderzoek gedaan, hierbij is ook ons idee voor het inzetten van mystery guests toegepast. Uit deze mystery guests onderzoeken bleek dat overdag 83% van de taxi’s de meter aan had staan, in de nacht was dit slechts 17%. Ook bij de ritprijzen was er een groot verschil tussen dag en nacht. Waar overdag 13% van de taxi’s een te hoge ritprijs hanteerde, liep dit in de nacht op tot zelfs 69% boven de maximum ritprijs.

Met de Rotterdamse Taxi Aanpak gaat de gemeente onder andere meer handhaven en mystery guests inzetten. Daarnaast komt er een speciale rekentool waarmee passagiers vooraf hun ritprijs kunnen berekenen en wordt er een speciaal klachtenmeldpunt opgezet.

“We zijn blij dat de wethouder met de Rotterdamse Taxi Aanpak komt, er wordt fors ingegrepen. Tijdens het onderzoek bleek deze aanpak ook hard nodig. Zo was er een taxichauffeur die 40 euro rekende voor een ritje van de Coolsingel naar het Centraal Station. Dit zou normaal niet meer dan 8 euro kosten.”, aldus Leefbaar-raadslid Bart van Drunen. “We blijven de situatie goed volgen, om te kijken of de aanpak snel vorderingen boekt”.