Rotterdammers moeten vaak lang wachten op geschikte sociale huurwoning. Leefbaar Rotterdam wil daarom dat Rotterdammers voorrang krijgen op een woning, zodat zij niet genoodzaakt zijn om naar buiten de stad te verhuizen. Ook moet het mogelijk worden voor wijkbewoners om in de eigen wijk voorrang te krijgen. Oftewel: Rotterdammers Eerst, bij een sociale huurwoning.

Ben je in Rotterdam geboren of komen wonen, dan wil je in Rotterdam blijven. Dat horen wij van de man en vrouw op straat. Door een groot tekort aan woningen is het voor veel mensen lastig om een geschikte sociale huurwoning te vinden. Rotterdammers zijn daardoor vaak genoodzaakt om naar buiten onze regio te verhuizen. Dit is zeer onwenselijk. Rotterdammers zijn gehecht aan hun buren en familie, maken gebruik van Rotterdamse voorzieningen en willen gewoon in de mooiste stad van Nederland blijven wonen.

Vooral jongeren kunnen vaak niet in hun vertrouwde wijk blijven. De huizenprijzen zijn te hoog of ze kunnen geen sociale huurwoning vinden. Voor een starter is de slaagkans (cijfers Maaskoepel, eerste helft 2021) in Rotterdam Centrum 0,7% in Rozenburg 0,8% in IJsselmonde 1,2% en in Pernis zelfs 0,0%. Dit zijn schrikbarende cijfers. Het wordt tijd dat de geboren en getogen Rotterdammers niet meer noodgedwongen naar buiten de regio moeten verhuizen of langer thuis moeten blijven wonen. De gemeente hoort haar eigen burgers te faciliteren.

Leefbaar Rotterdam lanceert daarom het plan: Rotterdammers Eerst. Rotterdammers moeten voorrang krijgen op een sociale huurwoning ten opzichte van mensen buiten de stad. En wijkbewoners moeten voorrang krijgen om in de eigen wijk te kunnen blijven wonen.

Ons initiatiefvoorstel lezen? Klik dan hier!