Afgelopen dinsdag is Leefbaar-fractievoorzitter Robert Simons in Rozenburg in gesprek gegaan met buurtbewoners naar aanleiding van de heftige geweldincidenten van de afgelopen weken en de aanhoudende overlast van jongeren van de afgelopen jaren. Onder bewoners heerst eenzelfde gevoel: Rozenburg is een fijn dorp met een goede gemeenschap, maar de verschrikkelijke geweldsincidenten en straatintimidatie van de afgelopen tijd zorgen voor veel onrust, angst en gevoelens van machteloosheid in het dorp. Grote groepen jongeren (van soms wel 60 man) slopen, stelen en tonen geen respect. De overlast van jongeren moet stoppen!

De afgelopen jaren zijn er veel tragische dieptepunten geweest. Zo werd in september 2020 de 17-jarige Musheraldo de la Fuente doodgestoken. En afgelopen zomer kwam de 21-jarige Perry om het leven bij een steekpartij. Deze fatale gebeurtenissen dompelde de kleine gemeenschap in diepe rouw. Dit nooit meer.

Simons en bewoners hebben verschillende onderwerpen doorgenomen tijdens de bewonersavond. Bewoners hebben hierbij ook zeer veel goede oplossingen aangedragen, waaronder:

  • Een jeugdcentrum met activiteiten voor jongeren. Er is namelijk weinig te doen voor hen. Bewoners vinden dat hier een mix van bewoners en een jeugdbestuur bij betrokken moeten worden. Een mogelijke locatie is: De Rozet (oude sporthal).
  • Problemen met boa’s oplossen. Geen willekeur meer en duidelijkheid over de regels.
  • Meer nieuwbouw in Rozenburg. De kinderen van bewoners kunnen amper een huis krijgen.
  • De Rotterdamwet toepassen.
  • Meer toezicht. Meer camera’s.
  • Preventief fouilleren.
  • Minder praten en meer doen!

Simons heeft de opmerkingen van bewoners meegenomen en in de raadszaal voorgelegd aan burgemeester Aboutaleb:

Maar Leefbaar Rotterdam wil meer. We willen daarom in de commissie Veiligheid & Bestuur het onderwerp ‘Veilig Rozenburg’ op de agenda zetten. We dienen dan ook een Regeling van Werkzaamheden in, zodat het als agendapunt in de commissie besproken kan worden.