In Crooswijk is het een heldere zaak: de rattenoverlast begint explosief toe te nemen. Krioelende ratten over balkons, door steegjes en over veldjes; het is dagelijkse kost. Door de razendsnelle voortplanting lijkt de rattenpopulatie in een steile lijn toe te nemen. Het baart de inwoners van Crooswijk ernstige zorgen. Ook vanuit andere Rotterdamse wijken beginnen verontrustende berichten binnen te komen over rattenoverlast. Zeker nu de koude maanden voor de deur staan, gaan veel ratten hun heil bij Rotterdammers thuis zoeken. Onhygiënisch en onprettig.

Ondanks het voederverbod laten veel buurtbewoners hun voedsel op straat slingeren, met een groeiende rattenpopulatie tot gevolg. In het artikel van RTV Rijnmond[1] laat Stadsbeheer weten dat er sinds invoering van het verbod nog geen boetes zijn uitgedeeld. Een karige vangst wat Leefbaar Rotterdam betreft. Het uitschrijven van boetes zou een afschrikkende werking moeten hebben, hetgeen lastig wordt als er geen enkele boete wordt uitgeschreven.

Leefbaar Rotterdam heeft schoon, heel en veilig hoog in het vaandel staan. Daarom willen we tijdens de actualiteitenraad met de wethouder in debat om te kijken hoe we de rattenoverlast nog effectiever de kop in kunnen drukken. Het kan namelijk niet zo zijn dat Rotterdammers de dupe worden van mensen die regels aan laars lappen.

[1] https://www.rijnmond.nl/nieuws/1557087/rattenoverlast-in-crooswijk-loopt-de-spuigaten-uit-ik-wil-niet-in-ratterdam-wonen