Vandaag dient ons raadslid Tanya Hoogwerf een initiatiefvoorstel in om de jeugdzorg in Rotterdam te verbeteren. Helaas zien we al jaren een flink aantal problemen binnen de jeugdzorg, die keer op keer worden blootgelegd door de inspectie. Kinderen staan soms maanden op een wachtlijst voordat zij de juiste hulp krijgen. Echter zijn er steeds meer jongeren die enige vorm van jeugdhulp nodig hebben, mede door de mentale gezondheidscrisis die het Coronavirus met zich mee brengt.

Financiële prikkel 

Daarom stellen wij een aantal concrete voorstellen voor om het systeem van de Rotterdamse jeugdzorg te herinrichten en te kijken waar we de keten kunnen vereenvoudigen. Te beginnen met een stevige financiële prikkel voor de overheid om de zorg op tijd te leveren. Als de gemeente er niet in slaagt binnen een schappelijke tijd de hulp te bieden aan de jongere, moet zij daarvoor een dwangsom betalen. Zo kunnen we de wachtlijsten verkorten.

Inwijk-huizen

Een belangrijk uitgangspunt voor dit initiatief is het centraal stellen van de jeugd. Door inwijk-huizen in te richten kunnen we de opvang dichtbij huis regelen. Dit pogen we tevens te bereiken door meer jeugdhulp in te richten binnen het onderwijs en het Centrum voor Jeugd & Gezin, waardoor de hulp sneller en dichterbij beschikbaar is. Door alle kennis en expertise te gebruiken die beschikbaar is in het gehele veld, geven we het vertrouwen terug in de professionals die het beste kunnen bieden aan de kinderen. Lees ons gehele voorstel hieronder!…

Initiatiefvoorstel Tanya Hoogwerf: Jeugdhulp, zorg om de jeugd