Het zal de Rotterdammer niet ontgaan zijn, dit jaar gold er tijdens de jaarwisseling een afsteek-verbod van vuurwerk. Toch? Leefbaar Rotterdam heeft echter van veel Rotterdammers teruggekregen dat er niks van te merken was. Er werd namelijk als vanouds geknald. Ook de politie gaf aan het afsteekverbod niet als ‘handhavingsprioriteit’ te zien. Is een afsteekverbod dan wel het juiste instrument?

Zolang er nog geen eenduidig landelijk beleid is, wordt het gemeentelijk beslist. En daar knelt de schoen. Waar het in Rotterdam verboden is, mag het bijvoorbeeld in Capelle aan den IJssel wel. Daarnaast heeft de politie gewoonweg de capaciteit niet om het verbod te handhaven.

Wij gaan geen pleidooi houden vóór dan wel tégen het verbod. Sterker nog, het is een discussie met vele nuances. De één vindt siervuurwerk wel leuk, maar knalvuurwerk niet. Terwijl de ander helemaal geen vuurwerk wilt. Of wat te denken over de mening dat vuurwerkzones wellicht een uitkomst zijn. Kortom, ieder z’n mening.

Leefbaar Rotterdam is daarom ook van mening dat we de vraag moeten terugleggen bij de Rotterdammers zelf. Wij stellen een objectief digitaal meningsreferendum voor waarbij ruimte is voor nuance en de uitkomst niet vast staat. Met de uitkomst gaan we terug naar de raad. Het is tijd voor het geluid van de Rotterdammer, niet alleen geluid hier in de raadzaal in onze eigen bubbel.

Leefbaar-raadslid Ingrid Coenradie diende dan ook een motie in om een digitale meningspeiling mogelijk te maken. Helaas haalde de motie geen meerderheid. Maar dat betekent niet dat de kous daarmee af is. Een andere manier om een digitale meningspeiling mogelijk te maken is door duizend handtekeningen te verzamelen. Leefbaar Rotterdam gaat binnenkort dan ook de boer op om er voor te zorgen dat de Rotterdammer zich hierover kan uitspreken!