Leefbaar Rotterdam en de Rotterdamse VVD zijn opgeschrikt door LinkedIn-berichten van de Huisartsenpost Rotterdam Zuidplein. Waar de tijdlijn van deze in eerste instantie gevuld was met foto’s van de goede hulp die aldaar werd verleend, is de toon op het platform inmiddels omgeslagen. Anti-westerse en pro-Palestijnse posts domineren nu de tijdlijn van het platform. Allesbehalve wenselijk voor een organisatie waar iedereen terecht hoort te kunnen voor noodzakelijke hulp.

Het is voor Leefbaar Rotterdam en de VVD onwenselijk en ongepast dat een Huisartsenpost (HAP) zich duidelijk mengt in maatschappelijke onrust. Hiermee wordt de voorkeur uitgesproken voor een groepering en andersdenkende worden hiermee indirect de deur gewezen. De positie die de HAP inneemt is naar onze mening niet verenigbaar met de Eed van Hippocrates, waarin luidt: “Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen”. Deze straalt neutraliteit van de zorgverlener centraal en politiek gerichte, polariserende boodschappen horen dan ook niet thuis in een huisartsenpost.

“Een dokter hoort de politiek thuis te laten en niet in de praktijk te brengen. Iedere Rotterdammer moet zich in een huisartsenpost (HAP) veilig voelen en over de drempel durven te stappen om zijn of haar hard nodige zorg te krijgen.”, aldus raadslid Caroline Aafjes-van Aalst. De uitlatingen op social media kunnen dan ook een drempel uitwerpen voor Rotterdammers om bij Huisartsenpost Rotterdam Zuidplein naar binnen te stappen.

Leefbaar Rotterdam en de Rotterdamse VVD hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college. Wij roepen het college op om in gesprek te gaan met de HAP, en eventueel andere gezondheidsinstellingen, om geen drempels op te werpen.