Een spannende finale is de naam van het amendement dat op 8 juli van dit jaar werd aangenomen door de Rotterdamse gemeenteraad. In dit amendement werden alle openstaande voorwaarden op een rijtje gezet voor de gemeentelijke financiële deelname van €40 miljoen in een nieuw te bouwen Feyenoord-stadion. 

De belangrijkste voorwaarden zijn: de financiering moet rond zijn, de bouwkosten rond en een voldragen en geaccepteerde businesscase.

Het meest cruciale punt is dat er een duidelijke deadline is gesteld, namelijk 31 december 2021. De deadline is gesteld omdat Feyenoord al 4.5 jaar bezig is om te voldoen dan de voorwaarden zoals opgesteld in de zogenoemde ‘position paper’ van 11 mei 2017. De hele financiering had al twee jaar geleden rond moeten zijn en van vliegwiel voor de gebiedsontwikkeling werd het nieuwe stadion de molensteen van de gebiedsontwikkeling.

Feyenoord City is de naam van de gebiedsontwikkeling waarvan het nieuwe stadion onderdeel van is. Wat de meeste mensen, die zich hadden verdiept in het dossier Feyenoord City al een jaar wisten, is dat het heel moeilijk zou worden om de financiering rond te krijgen. Inmiddels weten we dat dit vrijwel onmogelijk is geworden.

Feyenoord heeft geen eigen vermogen meer en de Stadion Feyenoord N.V. heeft naar het schijnt inmiddels een negatief eigen vermogen van €30 miljoen, de cijfers worden binnenkort bekend gemaakt. Daarnaast zijn de bouwkosten zo doorgestegen dat er zo’n € 100 miljoen te kort is ten opzichte van de oorspronkelijke begroting.

Algemeen directeur Mark Koevermans heeft afgelopen zomer gezegd als de kosten hoger worden dan de begrote €441 miljoen, dan is het einde oefening.

Nu schijnt de RvC van Feyenoord het daar niet meer mee eens te zijn, zou dit verschil van inzicht ook hebben meegespeeld bij het vertrek van Mark Koevermans?

De RvC heeft spreadsheet-directeur Carl Berg aan het werk gezet om een wonder te verrichten! Carl Berg heeft het volgende uitgedacht: als we nu eens alleen de betonnen constructie gaan bouwen en ondertussen verder gaan met de zoektocht naar de ontbrekende €100 miljoen.

Deze oplossing is niet nieuw, in het Spaanse Valencia hebben ze ook al eens voor deze oplossing gekozen en daar staat inderdaad sinds 2009 een nieuw voetbalstadion, maar er is nog geen bezoeker geweest, want ze zijn nog op zoek naar geld voor de stoeltjes.

Een andere mogelijkheid is om aan te kloppen bij de gemeente Rotterdam, maar de Rotterdamse gemeenteraad heeft gezegd €40 miljoen en geen cent meer. Kortom, de wedstrijd is gespeeld.

Bij elke verloren finale is het altijd zaak om eerst de teleurstelling te verwerken en daarna de draad weer op te pakken. Zo zal het ook gaan met Feyenoord. Er zullen weer nieuwe kansen en plannen komen om de huidige Kuip te renoveren of er komt een heel andere oplossing waar nu nog niemand aan heeft gedacht.

De spannende finale is verloren, op naar de volgende.