Lege terrassen, gesloten cafés, geen discotheken die open zijn: met pijn in het hart zien wij dat de horeca, een belangrijke levensader van onze stad, al maanden dicht is. Leefbaar Rotterdam heeft daarom samen met de VVD en D66 op basis van de wensen van ondernemers het initiatiefvoorstel Herstel Rotterdamse horeca ingediend, dat gisteravond unaniem is aangenomen door de Rotterdamse gemeenteraad.

Het valt moeilijk voor te stellen wat horeca-ondernemers in deze tijd allemaal moeten doorstaan. Wij willen er dan ook alles aan doen om ze een zo goed mogelijke start te laten maken als de horeca weer open mag. Leefbaar Rotterdam heeft daarom actie ondernomen en samen met VVD en D66, begin december vorig jaar, een stadsgesprek georganiseerd in Rotterdam Ahoy. Er waren 21 horeca-ondernemers, de KHN en 5 raadsleden aanwezig. Zij vertelden wat er allemaal fout is gegaan in coronatijd en samen maakten we plannen voor een goede doorstart. ‘We kunnen helaas niet toveren, want lokale politici zijn gebonden aan landelijke regels’, zegt fractievoorzitter Robert Simons eerlijk, die op 4 december ook dagvoorzitter was. ‘Het was goed om elkaar in de ogen te kijken, ervaringen uit te wisselen en te laten zien dat we deze ondernemende mannen en vrouwen steunen. Hun verhalen heb ik dan ook meegenomen naar de Rotterdamse gemeenteraad.’

Op basis van deze dag hebben Leefbaar, VVD en D66 het initiatiefvoorstel Herstel Rotterdamse horeca ingediend. Hier hadden we de wensen van ondernemers in verwerkt: verruim de terrassen, een ‘ja tenzij houding’ van de gemeente, ruimte voor experimenten, inzet van sneltesten, versterk de relatie tussen boa’s en ondernemers en nog veel meer.

‘Lokaal gezien was de handhaving van de gemeente verreweg de grootste frustratie van ondernemers’, benadrukt Simons. ‘Vooral de communicatie tussen boa’s liet te wensen over. Ondernemers kregen namelijk regelmatig verschillende groepen boa’s over de vloer die niet wisten welke afspraken hun voorgangers hadden gemaakt. De sfeer was dat boa’s en ondernemers meer tegenover elkaar, in plaats van naast elkaar stonden.’ Handhaving is daarom een apart hoofdstuk in het initiatiefvoorstel geworden. Wij stelden onder andere voor dat de gemeente de onderlinge communicatie tussen boa’s ging verbeteren.

‘Dit punt is naar tevredenheid opgepakt door de gemeente’, vindt Simons. ‘Zij hebben onze input verwerkt in het Ondersteuningsplan Rotterdamse Horeca.’ Dit plan, dat vorige maand is verschenen, sluit grotendeels aan het initiatiefvoorstel. Zo staan er plannen in voor terrasuitbreiding, ruimte in regelgeving, de evenementenkraskaart, betere dienstverlening, kostvermindering en voor een betere samenwerking en communicatie tussen boa’s.

Toch is Simons ook kritisch en blijft hij in de gaten houden of de afspraken op papier wel werkelijkheid worden. Zeker als het gaat om de ‘ja tenzij houding’, waarbij de gemeente meedenkt met de ondernemer, kijkt naar wat er wel kan en kaders tijdelijk verruimt. ‘Onlangs kregen wij een mail van een ondernemer die permanent een horeca-container wil plaatsen in de buitenruimte, maar dit kon helaas niet volgens de gebiedsadviseur horeca in verband met het horecagebiedsplan’, vertelt Simons, die dit vervolgens aankaartte in de gemeenteraad. Hij kreeg dan ook de toezegging van burgemeester Aboutaleb om samen naar de zaak te kijken.

Met het moeizaam lopende vaccinatiebeleid van de gemeente komt er tergend langzaam licht aan het einde van de tunnel. Beetje bij beetje komt het perspectief voor ondernemers terug. In de afgelopen dagen pleitten verschillende burgemeesters, waaronder Aboutaleb, om de terrassen te openen, omdat in de volgepakte parken amper te handhaven valt. ‘Dit roept Leefbaar al maanden’, verzucht Simons. ‘Horeca-ondernemers zijn uitstekend in staat om hun terrassen op anderhalvemeter in te richten. Nu de terrassen openen is juist verstandig beleid.’ Leefbaar heeft daarom een motie ingediend die deze uitspraken van Aboutaleb ondersteunt. Alleen de ChristenUnie-SGP stemde tegen.

Lees onze motie hier

Tot slot, laten we hopen voor alle horeca-ondernemers en inwoners van Rotterdam dat we snel weer kunnen proosten in een levendige en bruisende horeca.